neděle 15. července 2012

{netradiční} Red Velvet cake s borůvkami



Konečně! Takovou dobu mi trvalo než jsem si byla schopna z internetu objednat gelové červené barvivo. Po Red Velvetu jsem začala pokoukávat, když jsem na Prima Love sledovala Báječné dorty. V krámě se mi povedlo natrefit na levné Mascarpone a tím bylo rozhodnuto.

Mascarpone krém

Náhoda s náhodou se sešli a já objevila v regálu jednoho malého krámku Mascarpone jenom za 37Kč. Všude jinde u nás totiž stojí od 60Kč výš =(.


Pravdou už dávno není Mascarpone sehnatelné pouze za 60Kč a více. V Lidlu se už běžně prodává za 37Kč a v akci ho lze ukořistit ještě levněji. Krémy s mascarpone mám velmi ráda, protože jim dodává svou sametovou lehkost a jemnost. 

Ingredience:


1 Mascarpone (250g)
1 Smetana ke šlehání (250ml)
cukr dle chuti

Postup:


1. Smetanu vyšleháme do husté šlehačky, která drží tvar.

2. Mascarpone prošleháme s cukrem podle chuti.

3. Šlehačku ručně vmícháme do Mascarpone a dáme chladit do ledničky.

Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Ano i ne. U tohoto krému nemůžete počítat se ztuhnutím jako u pudinkového nebo máslového a proto následné ořezávání do požadovaného tvaru může být komplikované. Pokud i přesto chcete tento krém používat na tvarovaných dortů, tak nejdříve prořezejte samotné korpusy a teprve poté plňte krémem.


{červený samet} Red Velvet korpus

Red Velvet aneb červený samet se stal mou láskou na první pohled. Vídala jsem ho v zahraničních pořadech o vaření, ale u nás to bylo velkou neznámou. Jelikož osobně nejsem fanda klasických máslových dortů, tak to pro mě byl příslib něčeho dobrého a nového. Tak jsem pátrala, našla a zkusila. Ano, byla to láska i na první ochutnání a nejen pohled. 
Původní recept je ze stránek Joy of Baking, ten jsem ovšem musela poupravit co se množství cukru týče. Ať se jedná o americké či anglické recepty, tak si vždy nejlépe upravte množství cukru.

sobota 14. července 2012

{ulepený} Karamelový korpus

Karamel, karamel, karamel, miluju karamel. Hodně dlouho předem jsem přemýšlela jaký upéct dort k mým narozkám a maturitě, brouzdala jsem internetem, pořád něco vymýšlela. Své pátrání jsem však musela na čas přerušit a věnovat se učení. Samozřejmě jsem poté lovila inspiraci na poslední chvíli, ale vše má svůj důvod. Našla jsem na internetu karamelový korpus. Recept jsem si poupravila a s očekáváním i obavami se pustila do pečení. Nejen skvěle chutná, ale má krásnou zlatou barvu.
A proč ulepený? No poznáte sami, až s ním budete muset následně pracovat :)

Cupcakes jablečno-ořechovo-skořicové s Bobíkovym krémem


Tyto Cupcakes vznikly spíše z nouze a chuti, než nějakým vymýšlením. něčeho nového Při pečení koláče ze stejných ingerdiencí jsem dostala chuť ho spojit s nějakým krémem. Stále jsem ale nevěděla, jak koláč nazdobit, aby krému byl dostatek, ale pořád to vypadalo dobře a jako koláč. Jediným řešením tedy byly Cupcakes, dá se říci, že mé první. Doteď jsem vždy dělala jen muffiny.

Tak tedy jdeme na to, ingredience a postup jsou stejné jako u koláče. Silikonovou formu na muffiny jsem protentokrát vyložila cukrářskými košíčky a všechny naplnila po okraj těstem. Tato dávka těsta mi vystačila na dva plechy, tedy 24 Cupcakes.

Po vychladnutí jsem cukrářským sáčkem se zdobičkou, obdarovala každý, zatím muffin, bílou čepicí z Bobíkového krému smícháného s nastrouhanou hořkou čokoládou a byl z toho Cupcakes. =)

Smetanový dvoupatráček s ovocem




























Dlouhé bylo pátrání po dortu, který by byl dokonalý k 19tinám a oslavě úspěšného složení maturity (naštěstí ;)). Hodiny mi trvalo než jsem vše poskládala dohromady, aby to bylo perfektní a chutě ladily.

Konečně! Po několika úmorných hodinách beznaděje a vyhaslých záblesků úspěchu jsem měla vymyšleno. Mohlo se vyrazit na nákup.

Šachovnicový dort



Krásný dort, ale nečekala jsem, že mi dá tolik zabrat. Narozeniny tatínka a babičky se blížily a já prohlížela internet pro nějakou inspiraci. Věděla jsem z čeho dort upéct, ale nevěděla jsem jakej tvar. Kdybych pekla jen tatínkovi, tak mu upeču krokodýla, ale aby to nebylo jednoznačné, tak jsem hledala, a hledala, a hledala. Na jedněch slovenských stránkách mě zaujal dort, který na řezu vypadá jako šachovnice. Bylo rozhodnuto, to jsem však nevěděla co mě čeká =D.

{pribiňákový} Bobíkový krém

K Bobíkovému krému jsem dospěla při třetím pokusu a šlehačkovo-tvarohový krém. Svůj název si vysloužil tím, že u nás všem strašně připomíná Bobíka, kterého koupíte v krámě. A že mě se tedy vždy při konzumaci Bobíka dělaj boule za ušima, asi vzpomínka na dětství. =)

Ingredience:


1 plnotučný tvaroh 
(velmi dobrý je měkký ve vaničce, dodá jemnou chuť krému)
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
(cukr dle chuti)


Postup:


1. Smetana vyšleháme do tuha se ztužovačem.

2. V druhé míse vyšleháme tvaroh s cukrem.

3. Nakonec smetanu s tvarohem ručně smícháme.

Tato dávka vystačí na 12 Cupcakes. Na dort o průměru 24cm a dvakrát prokrojený dělám minimálně dvojitou dávku.

*TIP:

  • Do krému lze přidat různé ingredience jako např.: nastrouhanou čokoládu, kokos, kousky ovoce atd. atd.
  • Pokud nechcete krém použít na žádné plnění nebo zdobení, tak ho prostě jen dejte do misky nebo mističek a máte doma zásobu Bobíků.=)
  • Velmi dobrý je i zamražený jako zmrzka.
Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Ano i ne. U tohoto krému nemůžete počítat se ztuhnutím jako u pudinkového nebo máslového a proto následné ořezávání do požadovaného tvaru může být komplikované. Pokud i přesto chcete tento krém používat na tvarovaných dortů, tak nejdříve prořezejte samotné korpusy a teprve poté plňte krémem.


{lanýžový} Čokoládový korpus

Hutný čokoládový korpus, který i přesto není žádná dusivka a drobivka. Korpus je velmi chutný i samotný bez krému ve spojení s čokoládovou ganache vykouzlíme dokonalý čokoládový dort typu lanýž.

Smetanový krém s vaječňákem

Tento krém se povedl nad mé očekávání naprosto dokonale. Ze začátku jsem měla strach, aby byl dost tuhý, ale všechno dobře dopadlo a vznikl naprosto úžasný krém a hned napoprvé =) Tím se zařadil na první příčku oblíbenosti krémů.

Ingredience:


3 smetany ke šlehá
3 ztužovače
3 zakysané smetany 
(ideálně 30%, sice jsou dražší, ale tužší)
1 velkej panák vaječňáku 
(a klidně i víc)
cukr 
(dle chuti)


Postup:


1. Vyšleháme šlehačku se ztužovači opravdu DOTUHA! (použila jsem 3 ztužovače, protože jsem dělala 2 patrový dort a jistota je jistota).

2. Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem a panákem vaječňáku, jen aby se vše spojilo.

3. Nakonec vyšlehanou šlehačku přimícháme RUČNĚ! do zakysané smetany.

4. Předtím než začneme zdobit dort, dáme krém vychladit do ledničky.

Tohle množství mi vyšlo na TENTO dvoupatrový dort i na jeho obmazání.

Jak je to s potahovkou?

Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Dort s ním lze naplnit, ale mantinely udělat z vhodného krému pod potahovací hmotu.

Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
Krém není vhodný pro tvarované dorty.

{nejlepší} Bábovka mojí maminky aneb jinou nepeču




Rychlá, jednoduchá a přesto výborná bábovka od mojí zlaté maminečky. Pokud jako já patříte do skupiny lidí, kteří bytostně nesnáší suché a drobivé bábovky, nedej bože kupované, tak právě pro vás tu mám recept na tu nejvymazlenější bábovku světa.

{voňavý} Skořicový koláč s jablky a ořechy





Nikdy bych neřekla, že se do něčeho, tak šíleným způsobem zamiluju, že to během 2 dnů budu péci 3x. =) 2x ve formě koláče a 1x ve formě Cupcakes s Bobíkovým krémem. Miluju jablka, skořici a ořechy a tenhle koláč je dokonalým spojením těchto ingrediencí.