Už od taťkových narozenin (v únoru) jsem přemýšlela, jaký dort budu péct k narozeninám mamince (září). Ovšem, že vše, co se moc dlouho plánuje, tak nakonec ztroskotá ;) Všechno zlé je k něčemu dobré, slíbila jsem, že teda k tý uzený kejtě dort péct nebudu, ale o ničem, jiném se nemluvilo. ;) Mělo to být takové malé překvapení pro maminku, když už má tak ráda ty želvičky a větrníky u nás miluje snad každej! Samozřejmě že maminka přijela domu dřív ve fázi posledních úprav a zdobení, ale doufám, že měla alespoň trochu radost. A to bych nebyla já, aby se mi nestala nějaká pohroma. Naše milované kočičky, které tak rády asistují každému vaření mi sežrali jeden plech chladnoucích ještě nenaplněných větrníčků =/. Ale teda jako byly fákt dobrý, o něco sladší krém, ale tak každému dle chuti ;)
neděle 21. října 2012
Odpalované těsto
Opravdu se není čeho bát! I já se zezačátku bála odpalovaného těsta stejně jako medovníku a jsme všichni akorát zbytečně strašeni a odrazováni od takových dobrot =).
Ingredience:
200g hladké mouky
200ml vody
50g másla
5 vajec
špetka soli
Postup:
1. Do kastrůlku dáme vodu a přivedeme k varu. Až se voda vaří, přidáme sůl a máslo.
2. Po rozpuštění másla vmícháme mouku vypneme plotýnku a mícháme.
3. Až se vše spojí v hladké těsto a bude se odlepovat od stěn kastrůlku a od vařečky máme hotovo.
4. Těsto necháme zchladnout a vyndáme si ruční šlehač.
5. Za stálého šlehání přidáváme vejce.
POZOR: Další vejce přidáváme až tehdy, když je předešlé vejce zcela zapracované.
6. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme libovolné tvary.
7. Pečeme dozlatova cca 10 min na 200°C.
PRVNÍCH 8 MINUT NEOTVÍRAT TROUBU, NEBO DOKUD NÁM TĚSTO NENASKOČÍ (jinak by nám těsto splasklo).
pátek 12. října 2012
Karamelová šlehačka
NUTNO PŘIPRAVOVAT DEN PŘEDEM!!!
Ingredience:
1 smetana ke šlehání (250ml)
100g cukru
1 Smetafix (ztužovač)
Postup:
1. Cukr dáme rozpouštět do kastrůlku.
2. Mezitím smetanu ohřejeme v mikrovlnce, aby byla teplá až horká.
3. Až se cukr rozpustí a zhnědne, přilijeme HORKOU smetanu a necháme úplně rozpustit.
(Nepanikařte, když cukr zhrudkovatí, on se rozpustí. Hlavně stáhněte plamen a míchejte!)
(Nepanikařte, když cukr zhrudkovatí, on se rozpustí. Hlavně stáhněte plamen a míchejte!)
4. Karamelovou šlehačku dáme do druhého dne chladit.
5. Druhý den šlehačku vyšleháme do tuha se ztužovačem.
Množství zvyšujeme úměrně dle potřeby, akorát ztužovač můžeme dávat 1 na 2 šlehačky.
Jak je to s potahovkou?
Tento krém není vhodný pod potahovací hmotu. Tímto krémem není ani vhodné dort plnit, protože se jedná pouze o ochucenou šlehačku. Krém je vhodný spíš do rolád, větrníků a nebo na něj už nebudeme dávat další plát korpusu.
Tvarované dorty s tímto krémem, ano či ne?
S tímto krémem nelze děla tvarované dorty.
neděle 7. října 2012
Slaný dort pro strejdu
Chlapi, že nemusí sladký? To u nás v rodině neplatí! =)
Ale chtělo to zase nějakou změnu, tak jsem se rozhodla udělat strejdovi k narozeninám dort slanej.
Sice jsem si vždycky říkala, že až budu dělat slaný dort, tak si korpus upeču, ale nějak nebyla nálada a bílej toustovej chleba plně postačil.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)