čtvrtek 28. listopadu 2013

{hřejivá} Horká čokoláda s vanilkou



Pro mě jeden z nejlepších jedlých dárků, jaký bych mohla dostat. Kakao miluju, horkou čokoládu taky a tohle je zlatý střed. Není to tak husté, jako pravá horká čokoláda, ale obsahuje to čokoládu, takže ne tak ošizené, jako kupované směsi na kakao. Sice se neláduju hrnky horkého kakaa každý den, ale jednou za čas ta chuť přijde a nejde ničím zahnat. Jen kakaem, které mě přenese zpátky do dětství. Musím ho pít zásadně z puntikatého hrnku


Mám malý bílý bucláček s červenými puntíky, ale ten je pro děti. Ne vzhledem, ale je malej. Pak mám velkej modrej bucláček s bílejma puntikama, ale ten má zase půl litru. Musela (vždy je důvod) jsem si koupit další puntikatej hrneček. Nebo spíše jsem viděla červenej hrneček s bílejma puntikama, navíc ještě se sovičkou, a koupila ho (nikdy neodejdu z NANU NANA s prázdnou). Potom když jsem přemýšlela, proč jsem ho vlastně koupila, když už hrnky nemáme kam dávat, tak mě hned napadlo kakao. Jasný, důvod byl na světě s já byla spokojena se svou výmluvou.

Ingredience na 3 skleničky:


400g hořké čokolády Lindt 
(minimálně 70%)
100g bílé čokolády
1 hrnek cukru
3/4 hrnku holandského kakaa
1/2 nebo 1 vanilkový lusk

Postup:


1. Hořkou čokoládu nalámeme na kostičky a nožem nasekáme na co nejmenší kousky. Můžeme použít i hrubé struhadlo.

2. Nasypeme do misky a to samé uděláme s bílou čokoládou. 

3. Bílou čokoládu přisypeme k hořké a zamícháme.

4. Přidáme cukr, kakao a zrníčka z půlky nebo jednoho vanilkového lusku. (Lusk samozřejmě nevyhodíme a zapíchneme do dózy k cukru)

5. Směs společně promícháme a naplníme do skleniček. 





Používáme tak, že dvě polévkové lžíce směsi zalijeme horkým mlékem, zachumláme se pod deku a koukáme na pohádky.


Když děláte čokoládu jako dárek, tak ji nezapomeňte opatřit visačkou s návodem. Samozřejmě každý má jiné chutě a dávkování si upraví. Je jedno v jakém množství hlavně, když bude chutnat. 
K čokoládě přibalte nějaký hezký hrneček, který popřípadě doplníte nějakým osobitým obrázkem za pomoci barev na porcelán. O další stupínek čokoládu povýšíte, pokud vlastníte kravičku (taky jednou budu mít a bude se jmenovat Bučana) a přidáte bandasku čerstvého mléka.

*UPOZORNĚNÍ: Jelikož směs obsahuje čokoládu, tak bychom neměli skleničku uchovávat na hodně teplém místě. Čokoláda by se roztékala a celá směs by se spekla v jednu velkou hrudku.