pátek 28. června 2013

Life of Pie: Chocolate salted Caramel with almod tart - Výzva The Daring Bakers June 2013


Uf! Splněno a v termínu, to se mi už pár měsíců nepodařilo. Hned po prvním nahlédnutí na červnovou výzvu jsem zajásala. Byla jsem nadšená a měla v plánu upéct hned všechny čtyři varianty koláče, které nám byly nabídnuty. Bohužel školních povinností bylo více než dost a já se k pečení dostala až včera. Přemýšlela jsem, který z nabídnutých koláčů si nakonec vybrat, když budu péct jen jeden. 

středa 19. června 2013

{žravé} Palačinky s tvarohem, jahodami a medem


Včera nakoupeny 4kg jahod a dnes už jsou skoro fuč. =D Jahody bych mohla jíst od rána do večera a klidně i jako náměsíčná v noci. V těchto parných dnech se ani nic jiného dělat nedá než papkat něco osvěžujícího. Ale přeci nemůžu jíst jen jahody, tak jsem si k tomu musela něco udělat. Vidíte joo, MUSELA, vidíte, jak se musím obětovat. =) V mém případě to spíše byly jahody s palačinkou než palačinka s jahodami. Na fotce je to takové hezké decentní a po focení palačinka zmizela pod hromadou jahod. 

středa 12. června 2013

Voda s citronem a okurkou {osvěžení na léto}


Spíše taková inspirace než recept. Mám strašně ráda, když si vodu mohu nalívat ze džbánku a úplně

nejraději něco do toho džbánku naházím. Pro dnešek jsem zvolila tuto osvěžující variantu ve formě vody s citronem a okurkou. A nejen, že to dobře chutná a vypadá, ale je to i našemu zdraví prospěšné. Voda s citronem produkuje čistou energii hydratací a okysličením těla, což vede k neobyčejné vitalitě a duševní jasnosti. Prostě zrychluje metabolismus. Když pijete vodu s citronem ráno na lačno, tak je to velmi prospěšné vašim ledvinám a odkyselí to Váš organizmus. A co potřebujete?

Ingredience:


1 citron
1/2 salátové okurky
2 litry vody


Postup:


Citron a okurku nakrájíme na plátky a zalijeme vodou (z kohoutku).

Kuřecí karbanátky s žampiony a klobáskou

Má milovaná Goldie úspěšně pouštěla slinu nad karbanátky před grilováním.
Plány se mi dnes tak hezky měnily, tohle balení kuřecího masa v mé hlavě vyzkoušelo takovejch receptů, ale nakonec vyhrálo tento vymyšlený a spontánní recept. Nejdříve jsem raději použila grilovací pánev, ale karbanátky krásně drželi pohromadě, takže není problém dělat přímo na roštu. Bála jsem se, že budou vysušené, ale naopak. Byly hezky šťavnaté, jak díky klobásce, tak díky tomu, že řízky byly ze stehenní. Výbornou chuť doladily i žampiony.

neděle 9. června 2013

Skořicové švýcarky


Další z pečícího odpoledne pro náš povodňový štáb. Švýcarky bych mohla jíst stále a na kila. Vlastně cokoliv se skořicí. Čím více, tím lépe. Samozřejmě se to s ničím nemá přehánět, ale už si cpu skořici i do kafe a to je co říct. Ale tak každý máme rád něco. Všem moc chutnalo a já byla spokojená.

pátek 7. června 2013

Chodské koláče

Chodské koláče miluju! Jen jsem pořád nechápala způsoby zdobení. Naštěstí už jsem se jich dopátrala.
Stále a pořád jsou to chodské koláče, ale ty, které jsem tentokrát připravila já jsem tzv. Dolské. Dolské koláče pochází z oblasti Dolního Chodska. Jejich specifikem je zdobení, kdy celý koláč se potře tvarohovou náplní a poté se zdobí různými obrázky a ornamenty. Co koláč, to originál. Není přesně dáno, jaké obrázky to musí být. 


Poté tu jsou, pro nás více známé, koláče Domažlické. U těchto koláčů se střídají náplně tvaroh, povidla, mák, kde by mák a povidla neměly být vedle sebe. Střídají se například v pruzích. Tuto podobu chodských koláčů zahlédneme skoro v každé pekárně.

Polévka z červené čočky s chorizem



Vítězoslavně jsem si koupila červenou čočku, ale pak jsem nevěděla co s ní. Nakonec jsem se rozhodla udělat polívku s troškou indického nádechu, ale musela jsem si tam šoupnout i nějaký to maso. =) Upozorňuji, že polévka je extrémně hustá, ale zahřeje a doporučuji spíše jako samostatné jídlo, než před jídlem. =)

Zeleninový vývar


Jednoduchý zeleninový vývar, který je základem pro mnoho jídel. Pokud nepotřebujeme všechen stačí ho jednoduše zamrazit. =)

čtvrtek 6. června 2013

Česneková pomazánka

Absolutní jednička mezi pomazánkami v naší rodině!!!


Ingredience:


1 plnotučný tvaroh ve vaničce
3 stroužky česneku
2 trojúhelníčky taveného sýra
1PL majonézy
2PL strouhaného tvrdého sýra
sůl, pepř


Postup:


1. Česnek prolisujeme do misky, přidáme tavený sýr a rozmačkáme ho vidličkou.

2. Přidáme tvaroh, majonézu a promícháme.

3. Promícháme s nastrouhaným sýr a dochutíme solí a pepřem.

Slaný dort {srdce}


Tak už je to za námi a já slíbila k narozeninám tentokrát slaný dort. Měla jsem i radost, protože jsem si poprvé vyzkoušela potažení celého dortu sýrem. Náplň do našich slaných dortů je jasná. Ano, hold na té česnekové pomazánce těžce ujíždíme. 

sobota 1. června 2013

Swedish PRINSESSTÅRTA - Výzva The Daring Bakers May 2013




Konečně mám zase čas plnit výzvu a náramně se mi hodí zrovna dort, protožeeee........................................anoooo mé maličkosti bylo kulatých 20 let. Slibuji, že už se pokusím plnit každý měsíc. Takže teď už nezmeškám ani jednu, doufám. 

Mléčný marcipán

Někteří pravému marcipánu neholdují, protože je na ně údajně moc hořký. Proto je tu příjemnou variantou tzv. Mléčný marcipán. Proč mléčný? Protože místo mandlí se zde používá sušené mléko.

Ingredience:



250g moučkového cukru

125g sušeného mléka
1PL glukózového sirupu
2lž mandlového aroma
cca 3PL teplé vody


Z tohoto množství je necelých 450g marcipánu.


Potup:



1. Cukr a sušené mléko si vysypeme na vál.





2. Přidáme glukózový sirup, dvě lžíce vody a mandlové aroma.



3. Začneme rukama propracovávat. Hmota by měla mít konzistenci plastelíny. Pokud je moc tuhá, tak si namáčíme ruce ve vodě a propracováváme. Pokud je moc tekutá, přidáme sušené mléko.




Toutu hmotou se dá potahovat i se z ní dají tvarovat figurky.