neděle 22. března 2020

Sádlové housky


Můj Vilém peče housky... Jo, tak tahle to vážně není, Viléma sice znám, ale rozhodně mi nepeče housky :) Nezbývá tedy, než si na mě zadělat sama. Konečně recept se kterým jsem spokojená, housky jsou měkoučké a nadýchané. Sádlo tam vážně udělá zastane svou roli.
Pečivo se u nás doma peklo i dříve často, ale v současné chvíli, kdy se snažíme opravdu co nejvíce vyprodukovat sami, tak se u nás housky pečou téměř ob den :) 
Někdy proložíme chlebem, ty housky mají totiž jednu zatracenou nevýhodu. Nějak strašně rychle mizí.



Suroviny na 12 housek:

500 g hladké mouky
260 g vlažné vody
20 g droždí
1 lžička medu

30 g sádla
2 lžičky soli

Na potření:

křepelčí vajíčko
 (samozřejmě, že můžete použít i klasické, ale to křepelčí vyjde přesně na těch 12 housek)
2 lžíce mléka
mák

Postup:


1. Do mísy prosejeme mouku, kterou rozhrneme do stran.

2. Do vzniklého důlku nalijeme teplou vodu do které rozdrobíme droždí a přidáme lžičku medu.

3. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočívat - vzejít kvásek.

Proč vzejít kvásek? I čerstvé droždí můžete zapracovat do těsta ihned a na nic nečekat. Kvásek se dělává hlavně proto, aby jste zjistili, zda jsou vaše kvasnice aktivní. Kdyby se za těch 15 minut nic nestalo, kvásek nenabyl nebo nezačal bublinkovat, tak se nadýchaných houstiček nedočkáte. V mém případě je to spíše taková rutina, protože kvásek nechávám aktivovat už v míse s moukou, tím pádem by to pro mě moc úspora surovin nebyla. Vy ale můžete dělat bokem v hrnečku, abyste nevyhodili půl kila mouky. Mimochodem, za těch x let se mi stalo jen jednou, že by kvasnice neudělaly svou práci.

4. Do mísy přidáme sádlo, sůl a vymísíme hladké těsto.

5. Hotové těsto necháme kynout v zakryté míse, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů o necelých 70 g. Ano, i kdy peču hodně často, tak chci mít pečivo stejně velké, takže vážím s přesností na 2 gramy.



6. Z každého kousku těsta zpracujeme pravidelnou kuličku. Jak? těsto rozplácneme a jeho okraje přehýbáme do středu na čtyrech až šesti místech. Ten nepravidelný vzniklý tvar ještě utáhneme do "ranečku", aby nám vznikla pravidelnější kulička.



7. Z kuliček válíme hady o délce cca 30 cm ze kterých spleteme housky. Ano, stále má tendenci se smršťovat, jako unavený chlap.
  • levý konec hada přehneme k polovině viz 1. obrázek koláže
  • pravý konec hada prostrčíme vzniklým okem doleva viz 2. obrázek koláže
  • chytneme očko (modrá a růžová šipka) a přetočíme jej viz 3. obrázek koláže
  • pravý konec hada, který nám stále trčel doleva zastrčíme do malého očka, které vzniklo přetočneím viz 4. obrázek koláže



8. Upletené housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě minimálně hodinu kynout zakryté pod utěrkou.



9. Vykynuté housky potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme mákem.



10. Troubu předehřejeme na 250°C, na spodek trouby dáme plech, do kterého po rozpálení vlijeme vodu.

11. Housky vložíme do středu rozpálené trouby, dolu na rozpálený plech nalijeme hrnek vody a ihned zavřeme. Pozor na páru.

12. Housky pečeme při teplotě 250°C 11-15 minut. Záleží na vašich preferencích, jak máte rádi housky vypečené. Mám vyzkoušeno na 11, 12 a 15 minut. Za mě ideál tak těch 12 minut.

TIP: Housky nechávám chladnout pod utěrkou, budou tak ještě více měkoučké.