Vůbec nevím, na které místo bych měla zařadit právě indickou kuchyni. Jestli před nebo za českou kuchyni. Indická kuchyně mě uchvátila na první ochutnání a mohla bych ji jíst stále. Ještě jsem se nedokopala k tomu, abych ochutnala něco z jejich vegetariánské kuchyně, ale díky tomu koření, musí vše chutnat báječně. Vařit indickou kuchyni už tak jednoduché není jako ji ochutnávat.
Používá se při ní mnoho koření, a i když je ho tam třeba půlka lžičky, tak ve finálním konceptu pokrmu má svou velmi významnou roli. Najíte ten PRAVEJ recept na některá jídla je nemožné. Jako u nás, každá rodina dělá segedín jinak, tak i každá indická rodina dělá Tikka Masalu jinak.
Při svém pátrání v časopisech a na internetu jsem si od každého receptu vzala něco a zplácala svojí Tikka Masalu =D. Dozvěděla jsem se i zajímavou věc, že Chicken Tikka Masala je tak trochu i anglickým jídlem.
Mnoho jídel se dostalo do Anglie ve viktoriánské éře, kdy Británie Indii vládla. V té době se hodně indických pokrmů propojilo s těmi anglickými a třeba Chicken Tikka Masala je teď považována za jedno z nejoblíbenějších anglických jídel.
Ingredience:
Používá se při ní mnoho koření, a i když je ho tam třeba půlka lžičky, tak ve finálním konceptu pokrmu má svou velmi významnou roli. Najíte ten PRAVEJ recept na některá jídla je nemožné. Jako u nás, každá rodina dělá segedín jinak, tak i každá indická rodina dělá Tikka Masalu jinak.
2 kuřecí prsa
1PL citronové šťávy
1lž chilli
Marináda:
1 jogurt řeckého typu
2lž česnekovo-zázvorové pasty
1PL česnekového oleje (rozdrcený česnek naložíme do oleje, česneku dáme tolik podle toho, jak chceme mít silné česnekové aroma a necháme minimálně 2 dny louhovat)
1PL citronové šťávy
1lž chilli
1lž koření Garam masala
sůl
Cibulovorajčatová masala:
2 velká masitá rajčata
2 cibule
1lž celého římského kmínu
1lž mletého koriandru
5 stroužků česneku
1/2lž drceného římského kmínu
Omáčka:
2PL másla
50ml rajčatového pyré
1lž chilli
1lž koření Garam masala
1 chilli paprička
50ml smetany
1PL čerstvého sekaného koriandru
sůl
Příloha:
200g rýže Basmati
zázvor a čerstvý koriandr na dozdobení
Postup:
Den první
1. Smícháme si citronovou šťávu a chilli.
2. Maso nakrájíme na velké kostky a důkladně promícháme s citronovou šťávou s chilli. Dáme si stranou.
Marináda
1. Do mísy si dáme řecký jogurt ke kterému přidáme zbývající ingredience a pečlivě spojíme.
2. Maso přidáme k marinádě, promícháme, přikryjeme folií a dáme přes noc marinovat do lednice. (Ono stačí třeba na 2-3 hodinky, ale přes noc je to lepší, maso je křehčí.)
Den druhý
2. Naložené maso napícháme na špejle jako špíz. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme na 170°C dozlatova.
Cibulorajčatová masala:
1. V hrnci si rozpálíme pár lžic oleje a dáme si opražit celý římský kmín.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k římskému kmínu. Cibulku orestujeme dozlatova.
3. Prolisujeme si česnek a rajčata nakrájíme na kostičky.
4. K cibule přidáme česnek a přibližně půl minutky opekáme. Ihned přidáme rajčata.
5. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plotýnku na 3ku a necháme rajčata rozvařit.
6. Nakonec přidáme koření stáhneme plotýnku na minimum a vrhneme se na omáčku.
Omáčka:
1. V kastrůlku si rozpustíme máslo a chvilku na něm necháme rozvonět česnekovo-zázvorovou pastu.
2. Přilijeme rajčatové pyré, přidáme koření a provaříme.
3. Zjemníme smetanou a omáčku přilijeme k cibulovo-rajčatové masale.
4. Tenhle krok se dělat nemusí, ale já jsem omáčku promixovala ponorným mixérem.
5. Do omáčky vložíme maso (které jsme samozřejmě sundali ze špejle=D), nasekanou papričku a posekaný koriandr. Provaříme, dosolíme a máme hotovo.
Rýži uvaříme dle návodu na obalu.
Na talíř si dáme rýži a omáčku, tu ještě dozdobíme proužky závoru a čerstvým koriandrem.