úterý 28. května 2013

{indická} Chicken Tikka Masala s rýží Basmati

Vůbec nevím, na které místo bych měla zařadit právě indickou kuchyni. Jestli před nebo za českou kuchyni. Indická kuchyně mě uchvátila na první ochutnání a mohla bych ji jíst stále. Ještě jsem se nedokopala k tomu, abych ochutnala něco z jejich vegetariánské kuchyně, ale díky tomu koření, musí vše chutnat báječně. Vařit indickou kuchyni už tak jednoduché není jako ji ochutnávat.
Používá se při ní mnoho koření, a i když je ho tam třeba půlka lžičky, tak ve finálním konceptu pokrmu má svou velmi významnou roli. Najíte ten PRAVEJ recept na některá jídla je nemožné. Jako u nás, každá rodina dělá segedín jinak, tak i každá indická rodina dělá Tikka Masalu jinak.

Při svém pátrání v časopisech a na internetu jsem si od každého receptu vzala něco a zplácala svojí Tikka Masalu =D. Dozvěděla jsem se i zajímavou věc, že Chicken Tikka Masala je tak trochu i anglickým jídlem
Mnoho jídel se dostalo do Anglie ve viktoriánské éře, kdy Británie Indii vládla. V té době se hodně indických pokrmů propojilo s těmi anglickými a třeba Chicken Tikka Masala je teď považována za jedno z nejoblíbenějších anglických jídel. 


Ingredience:



2 kuřecí prsa

1PL citronové šťávy
1lž chilli

Marináda:

1 jogurt řeckého typu
2lž česnekovo-zázvorové pasty
1PL česnekového oleje (rozdrcený česnek naložíme do oleje, česneku dáme tolik podle toho, jak chceme mít silné česnekové aroma a necháme minimálně 2 dny louhovat)
1PL citronové šťávy
1lž chilli
1lž koření Garam masala 
sůl

Cibulovorajčatová masala:

2 velká masitá rajčata
2 cibule
1lž celého římského kmínu
1lž mletého koriandru
5 stroužků česneku
1/2lž drceného římského kmínu

Omáčka:

2PL másla
50ml rajčatového pyré
1lž chilli
1lž koření Garam masala
1 chilli paprička
50ml smetany
1PL čerstvého sekaného koriandru
sůl

Příloha:

200g rýže Basmati


zázvor a čerstvý koriandr na dozdobení


Postup:


Den první


1. Smícháme si citronovou šťávu a chilli.

2. Maso nakrájíme na velké kostky a důkladně promícháme s citronovou šťávou s chilli. Dáme si stranou.


Marináda


1. Do mísy si dáme řecký jogurt ke kterému přidáme zbývající ingredience a pečlivě spojíme.

2. Maso přidáme k marinádě, promícháme, přikryjeme folií a dáme přes noc marinovat do lednice. (Ono stačí třeba na 2-3 hodinky, ale přes noc je to lepší, maso je křehčí.)






Den druhý


1. Pekáček si vyložíme pečícím papírem a připravíme si 2 špejle.




2. Naložené maso napícháme na špejle jako špíz. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme na 170°C dozlatova.



Cibulorajčatová masala:



1. V hrnci si rozpálíme pár lžic oleje a dáme si opražit celý římský kmín.

2. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k římskému kmínu. Cibulku orestujeme dozlatova.

3. Prolisujeme si česnek a rajčata nakrájíme na kostičky.


4. K cibule přidáme česnek a přibližně půl minutky opekáme. Ihned přidáme rajčata.

5. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plotýnku na 3ku a necháme rajčata rozvařit.

6. Nakonec přidáme koření stáhneme plotýnku na minimum a vrhneme se na omáčku.


Omáčka:


1. V kastrůlku si rozpustíme máslo a chvilku na něm necháme rozvonět česnekovo-zázvorovou pastu.

2. Přilijeme rajčatové pyré, přidáme koření a provaříme.


3. Zjemníme smetanou a omáčku přilijeme k cibulovo-rajčatové masale.

4. Tenhle krok se dělat nemusí, ale já jsem omáčku promixovala ponorným mixérem.

5. Do omáčky vložíme maso (které jsme samozřejmě sundali ze špejle=D), nasekanou papričku a posekaný koriandr. Provaříme, dosolíme a máme hotovo.


Rýži uvaříme dle návodu na obalu. 


Na talíř si dáme rýži a omáčku, tu ještě dozdobíme proužky závoru a čerstvým koriandrem.