neděle 6. července 2014

Jak spočítat, kolik porcí budu mít z dortu?

Dnes jen velmi rychlý, ale o to více užitečný článek. Dovolila bych si dále přepsat velmi užitečnou "tabulku", která mnohým z vás jistě pomůže při orientaci ohledně porcí. Nejednou mi usnadnila práci a já si alespoň přibližně byla jistá, jak velký dělat dort a kolik mám nakoupit surovin.


Kulaté dorty:


Velikost: Ø 15 cm = 6 - 8 porcí
Velikost: Ø 16 cm = 8 - 10 porcí
Velikost: Ø 23 cm = 12 porcí
Velikost: Ø 24- 25 cm = 14 - 16 porcí
Velikost: Ø 30 cm = 24 - 26 porcí


2 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 38 - 40 porcí
3 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 42 - 46 porcí
4 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 46 - 50 porcí


2 patrový Ø 24 a 15 cm = 16 - 18 porcí
3 patrový Ø 28, 21 a 14 cm = 32 porcí
3 patrový Ø 32, 28 a 24 cm = 48 - 50 porcí
4 patrový Ø 28, 24, 20 a 15 cm = 44 porcí



Hranaté dorty:



Velikost 30 x 20 cm =  14 - 18 porcí
Velikost 40 x 30 cm =  26 - 30 porcí
Velikost 60 x 40 cm =  80 - 90 porcí


3 patrový se spodním patrem: 60 x 60 cm = 80 - 90 porcí
4 patrový se spodním patrem: 40 x 40 cm = 58 - 62 porcí



Porci na osobu u dortů počítáme optimálně 150 - 200g. Tato váha odpovídá váze bez ozdob.

Porce a váhy jsou čistě jen orientační. Vše ovlivňuje několik faktorů: výška dortu, korpus a krém. 

Nejjednodušeji jak zjistit, jak porcovat právě ten vámi upečený dort, tak si vystřihněte šablonu z papíru a rýsujte, ohýbejte, počítejte a ono to nakonec nějak vyjde. =)