neděle 24. listopadu 2013

Jak jsme "zabíjeli" zmrzlou půlku prasete s celou hlavou



Říkáte si, že v nadpisu něco nesedí? Ano nesedí, a to pouze to zmrzlou! Zbytek byl podle plánu. Sice se tak mělo stát už minulý týden, ale vše se přesunulo na sobotu 23.listopadu. A co se vlastně mělo dít? Měli jsme objednanou půlku prasete, kterou naporcujeme do mrazáku, aby vepřové bylo vždy po ruce. K tomu jsme měli dostat všechny vnitřnosti a celou hlavu, která bude rozpůlená. Byla obvolána rodina, aby si přijeli pochutnat na ovaru, ovarové polévce, prejtu a samozřejmě na zabijačkovém guláši nebo-li smažáku. Naštěstí jediný, kdo mohl tak byla A. s D. a Karolínka u nás stejně spala. Ptáte se proč naštěstí? Nebojte, není to tím, že bych byla lakomá a nechtěla se se členy rodiny dělit a tyhle dobroty. 

Sobota 23. listopadu 2013


8:20 
Snažím se rozlepit oči, ale jaksi se mi to nedaří a přetáčím budík na 8:40

Ani nevím kolik bylo a do pokoje se přiřítil taťka, že potřebuje techničák, že v tom je techničák od vozejku.

9:00 - 10:00 
Já, mamka a Karolínka snídáme a taťka přiběhne z venku, že chce i techničák od Ferdy (Favorit), že upadla elektrika na Felicii. Ano, to nám ten den hezky začíná. Taťka odjíždí s vozejkem pro prase a já vyzbrojena seznamem, co ještě nakoupit, do Litoměřic. Nejdříve T-mobile (už jsem taky neomezená) a pak směr Interspar. 

10:33 
Odjezd od Intersparu s úspěšným nákupem (chleba, pivo, hořčice, kečup, kroupy) a samozřejmě pár věcmi navíc. Přiznávám, najít kroupy mi dalo trochu zabrat, měli tam milion druhů pohanky a cizrny, ale kroupy až dole, ve stejném obalu jako ovesné vločky, jen jiný nápis.

10:33 - 11:00 
Příjezd domu, vyložení nákupu, namočení krup a kafe. Holky mezitím upekly 3 štrůdly a taťka se vrátil s půlkou prasete. A nejen, že hlava nebyla rozpůlená, ale prase bylo ZMRZLÉ. Ano zmrzlé! Plány v prd*li!! Mamka naštvaná, oheň na střeše. Co teď?
Můj pes si hraje na akrobata a vypadá jak slepici na bidýlku jen, aby co nejlépe viděla do vozejku.

11:00 - 12:00 
Co vlastně budeme dělat? Vše zmrzlé! Už víte proč bohudík, že nikdo pořádně nemohl přijet? Neměli by co jíst. Ani jedny játra navíc to nevykompenzují. Mamka stále hudruje. Taťka se snaží rozseknout hlavu sekerou napůl a rozdělit od sebe zmrzlý chuchvalec vnitřností. Karolínka si hraje s ouškem a zpívá si:,,Já jsem malinkej." Mamka jde do sklepa pro vajíčka, aby k obědu bylo alespoň něco.

12:00 - 14:00 
Hlava rozpůlena, vnitřnosti rozděleny a jsem voláni na oběd. Házíme do sebe míchaná vajíčka a chleba máslem, Kajda frflá, že už nechce. Obří hrnec s ingrediencemi na ovar už stojí na plotně. Všichni čtyři padáme na gauč a dáváme si pauzu s Homolkovejma v telce. Všichni se uklidňují. Půlka prasete rozdělená na 2 půlky se dala do Ferdy, aby na to nemohli psy, kočky ani myši. Další kafe, obléknou Kajdu a šup vyvenčit strejdovi psa.


14:00 - 15:00
Po cestě ke strejdovi Sokolovi (Proč Sokol? Můj strejda vždy říkal bráchovým dětem sokolíci, tak ony, aby všechno to přibuzenstvo rozlišily, začaly strejdovi říkat strejda Sokol a už mu to zůstalo=)) vyzvedáváme strejdu K., aby šel s námi. Pes vyvenčen, jdeme nachvilku na hřiště, kde nacházíme měnící se Šmoulinku. Karolínka při návratu prudí, že chce vidět Bobinu (K. pes). Z Bobiny je čím dál větší štrůdl, ale měla radost, že nás vidí. K. nás šel ještě kousek vyprovodit a hurá k domovu.

15:00- 17:30 
Ovar se vaří, Kajda hejká, přijíždí A. a D. a přivezli koblihy (zbytečně, je tu štrůdl, ale asi vyčítky, že nám je tu včera snědli =D). D. zase odjíždí, protože A. si nepřečetla, že mají přivézt ještě křen a chleba. Týnka řádí, Kajda řádí, ovar hotov. Velká žranice, mastné huby, hodně zbytků. Schováváme strejdovi. Cedíme kroupy, mám spálený malíček, A. vyklouzne z ruky knížka, kterou jí podává Kajda a padá Kajdě na nohu - řev, který neustává do odjezdu. A.,D. s holčičkami odjíždí

17:30 - 20:00 
Polévka hotova a začínám dělat prejt. Nemáme takovou tu šikovnou kolíbku na sekání masa, tak to melu všechno v mlýnku na maso. Samozřejmě se syrové "játro" =D namotalo na nůž a mlelo to, jako když nemlelo. Všude hromady mastného nádobí. Směs uplácána, pekáče naplněny, pekáče v troubě a prejty se pečou. Taťka mele "domácí" konzervy pro psy a kočky ze zbytků ovaru. Jeden pekáč upečen a venku z trouby a druhý následoval. Prejty hotovy! Polotovar před upečením chutnal dobře, voněl dobře a i dobře vypadaj. Snad bude i dobře chutnat výsledek. Zjistíme zítra na oběd. 

Pro dnešek padla!

Neděle 24. listopade 2013


8:40
Zvoní mi budík, který jsem zapomněla vypnout. Poslepu hledám telefon, vypínám a spím. dál

10:00
Skáče po mně pes, protože ví, že se na dvoře začalo něco dít a ona tam přeci nesmí chybět. Dobrá, hrabu se z postele. Vzápětí mi přichází sms od taťky, který už se na dvoře pere s půlkou z půlky prasete:,,Vstávat, maso volá." Odepisuji: ,,No jo, už se hrabu, ta slepice (pes) už mi stejně voblízala celou hlavu."

10:15
Mamka už škrábe brambory k obědu. Dopíjím čaj a vařím si kafe, abych se probrala. Venku je šílená zima, jdu se přioblíknout a pantofle měním za vysoké boty.

Goldie samozřejmě musí asistovat, zatím si kousala košťátko, pak okusovala i prasátku nožičku. =D


10:15 - 11:30 
Taťka svléká přední půlku z půlky z kůže a rozděluje na jednotlivá masa. Fotím, píšu, vážím, pytlíkuju. Přichází řada na čaj s rumem, aby taťkovi neodumřely konečky prstů. Ano, maso je stále trochu zmrzlé. Plecko je stále hodně zmrzlé, putuje zpátky do sklepa. Přináší se zadní čtvrtka prasete. O poznání a takové 2cm na sádle tučnější. Každá půlka je z jiného prasete. Nevadí! Došly velké pytliky, rozbaluji předevčírem zakoupené pytliky, kam se vejde možná tak jeden krajíček chleba. 
Vpravo dole si můžete všimnout, že vrstva sádla byla opravdu velká. =D


11:30 - 11:45
Ruce na prsa a hurá do krámu pro pytliky, ale rychle má jen do 12:00. U krámu zjišťuju, že dnes má do 14:00. Hledám pytliky,  20x30cm nestačí, beru ty nejmenší pytliky do koše o objemu 12l. Beru tyčku pro psy, pro sebe Chvilku v kuchyni za 8Kč (jak jinak, když je v ní cukroví, 12.12. nesmím zapomenout na další číslo, bude tam hrát prim čokoláda) a hurá zpátky domů.

11:45 - 12:15
Tahle část je na tom zmrzle ještě hůř. Celá kejta putuje zpátky do sklepa a my na oběd. Co k obědu? No přeci prejt ze včera s bramborem a kysaným zelím. MŇAM, fakt je dobrej, takže prejt se povedl na jedničku s hvězdičkou.

12:15 - 13:30
Polední klid...

13:30
Odjíždím vyzbrojena masem, sádlem a obědem ke strejdovi vyvenčit psa a vejslužku mu tam nechat. Někam to musím schovat, aby si Bakulín nepochutnal dřív než strýcu.




14:05
Zpátky doma, další kafe a hurá na škvaření sádla. Musím rychle uzmout 1,5kg syrového na můj plán......Tak sádlo bude až zítra, zatím odpočívají v lednici dvě velké mísy nakrájeného sádla. Alespoň jsme si nakompletovali sklenice s víčky.

16:20
A je konec, kýta i plecko konečně umordovány, maso v mrazáku, polévka v mrazáku, zmrzlé prsty. Mrazák je plnej!

18:45
Ládujeme se pečenejma žebrama a jsme mastní až za ušima. =D


A kolik máme čistého masa v mrazáku?


Kýta 9,32kg (z toho je 2,5kg na guláš či směs - různé odřezky ze kterých jdou nakrájet tak kostky či nudličky) - kýta se používá buď v celku, většinou tedy vyuzená, na grilování nebo vykostěná. Vykostěná kýta má velké využití od řízků, přes rolády, závitky, až k šunce a klobásám.
Kýta v celku a můj pes. =D
Plecko 3,56kg - mírně tučné svalnaté maso, vhodné na dušení, mletou, vaření, ale i další úpravy.
Plecko ještě v celku.
Panenka 400g + konec kýty 340g - nebo-li panenská svíčková, nejlibovější (nejlínější) maso, upravováno jako medailonky nebo třeba vepřový welington.

Krkovice 2,19kg - výborná na řízky a steaky, tučné maso, ale velmi šťavnaté. Při pečení maso ztrácí na objemu, protože se vyškvařuje tuk.

Kotlety nebo-li pečeně 3,84kg - kotletky jsou velmi libová část masa, dá se upravovat na mnoho způsobů: pečení, grilování, smažení, vaření, ale musíme počítat s tím, že díky své libovosti je pak maso sušší. Hodí se spíše na minutky.


Kousek kotletky.
Bůček bez kůže 1,38kg - na guláš, na mleté maso nebo na slaninku

Bůček s kůží 3,66kg - na pečení v celku nebo na slaninku


Má kůži jen je otočen. =)
Směs odřezků na guláš 2,46kg


Co jsme vyhodili?
Uvařenou, ale obranou hlavu, trocha kůže a kousek páteře. Jinak kůže schována na sulc a kosti hezky na pekáč na "vobíračku".

Co jsme vyrobili a budeme vyrábět?
Ovar
Ovarovou polévku
Prejt
Pečená žebra
Sádlo
Škvarky
Kromě žeber bude brzy na vše recept. =)