čtvrtek 12. června 2014

Ananasové cannelloni s mátovým cukrem a jahodovou omáčkou



Cannelloni na sladko a ještě k tomu z ananasu. Určitě někteří z vás znají tyto "trubičkové" těstoviny. Já se při jejich plnění vždy strašně upatlám. Tady jsem se upatlala možná ještě víc, ale spíš samotným ananasem. Kdo by řekl, že je celkem těžký nakrájet z ananasu tak tenké plátky, aby se daly zatočit. Nakonec to člověk natrénuje a nějak to vyjde. Mně také nešly zrovna tenké plátky, ale nakonec jsem je nějak zatočila. Lehký a osvěžující dezert, když ho dobře vychladíte. Myslím, že se s tímto dezertem se dá udělat hodně parády.

Ingredience  na 4 porce:

12 plátků ananasu
(opravdu tenkých plátků a z dobře zralého ananasu)
250g mascarpone
30g hořké čokolády
cukr
(dle chuti)

Na dozdobení:
2 PL hnědého cukru
8 lístků máty

12 jahod
cukr 
(dle chuti)
bílý pepř
(dle chuti)

lístky máty 

Postup:


1. Lístky máty nadrtíme v hmoždíři a ke konci promícháme i s hnědým cukrem.

2. Jahody rozmixujeme, ochutíme cukrem a špetkou bílého pepře, aby byla omáčka mírně pikantní.

Pokud nechcete pikantní omáčku, tak vynechte pepř.

3. Jahodovou omáčku propasírujeme přes sítko, aby omáčka byla bez zrníček.

4. Hořkou čokoládu nastrouháme a promícháme s mascarpone. Dochutíme cukrem.

5. Na ananasový plátek dáme pruh náplně s mascarpone a stočíme do rolky.

Jdeme servírovat.

6. Na každý talíř položíme 3 ananasové rolky, které pokapeme jahodovou omáčkou.

7. Na talíř přidáme ještě kopeček náplně, do kterého zapíchneme lístky máty a vše posypeme mátovým cukrem

Když jste zruční a půjdou vám tenké plátky hned, tak je tento dezert otázkou chvilky. 

Jak poznat opravdu zralý ananas?
Určitě podle barvy a toho, jak je měkký. Ale pozor, aby nebyl zase už moc měkký a nahnilý. Já používám jeden zaručený "trik". Vezměte ananas, který se vám líbí a zkuste mu vytrhnout jeden z úplně horních "listů". Čím snadněji to půjde, tím je ananas zralejší. Pokud to lehce nejde, tak ananas na tuto přípravu radši neberte.