středa 15. dubna 2020

Sýrové krekry



Sýrové krekry, jedny z našich nejoblíbenější na takové to večerní zobání, ať už se sklenkou vína nebo vychlazeného cideru. Ujíždíme si na bezlepkové verzi od Bezlepkové pekárny Liška, ale pytlíček po 60 g je prostě málo. Ve chvíli, kdy člověk chytne tu správnou slinu, tak už marně prstíky šátrá po dně pytlíčků.


Bylo tedy potřeba zasáhnout a vyzkoušet něco podobného i doma. Tentokrát jsem se nepouštěla do bezlepkové verze, ale do klasické a zvolila jsem to nejjednodušší, co šlo.
I když ve mně hlodal červíček, abych použila ten zbytek špaldové mouky, co se mi tu stydí už nějaký ten týden v šuplíku.


Jaký použít sýr? My domu nejčastěji na strouhání kupujeme Goudu 48%. Ale můžete samozřejmě použít i Eidam, Ementál nebo klidně Čedar. Pečeme z toho, co máme doma, takže v našem případě to tentokrát byla Gouda.


Ingredience:

200 g sýra
200 g másla
200 g hladké mouky
sůl 
(záleží na slanosti sýra)

Na posyp:
mák, semínka, koření


Postup:



Varianta 1 - struhadlo

1. Přichází nejméně příjemná část celého recept. Tou je, nastrouhat sýr na té části struhadla, která je ze všech směrů ostrá. Tu používám jen na strouhání brambor na halušky. Zastávám názor, že to je vražedná strana struhadla a při každém jejím použití přijdu o kousek nějakého prstu.

2. Nastrouhaný sýr promícháme s moukou, případnou solí a máslem a vypracujeme těsto.

Varianta 2 - mixér

1. Tou lehčí variantou je ta, že vše, kromě másla, nahážeme do mixéru a rozsekáme na podobu hrubého písku. Sýr samozřejmě před vložením do mixéru nakrájíme na malé kousky.

2. Jakmile je sýr rozsekaný, tak přidáme máslo a propracujeme.

Nechám na vás jakou variantu chcete nebo můžete zvolit. Dále už je postup stejný.

3. Z těsta udělám kouli a dáme do lednice minimálně na 20 minut, já dělám většinou večer, takže těsto odpočívá přes noc.

4. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Můžete použít vykrajovátka nebo jen rozkrájet rádýlkem či nožem na čtverečky/obdelníčky. Případně využít rozkrájení na jakoby kousky sýra a brčkem "vykrájet" otvory jako v ementálu.

5. Krekry dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 200°C cca 15 minut.

Hotové krekry uchováváme v uzavřené dóze, když teda nějaký zbydou :) Jejich výsledná chuť závisí na druhu použitého sýra, vždy je potřeba posoudit, jak moc je slaný a zda je do těsta potřeba přidat sůl.