úterý 26. srpna 2014

{pečené} Masové kuličky s rajčatovou omáčkou



Masové kuličky do rajské omáčky dělá spousta lidí. Stejně tak masové kuličky k boloňským špagetám. Ale zkuste je i zapéct.

Na mletém mase mám ráda jeho variabilitu. Lze ho s omáčkou pouze promíchat, udělat z něj oválky, placičky, kuličky, klidně si zkuste i kostičky. Dále ho můžeme ochucovat a pokaždé bude jiné. Jednou přidáme bylinky, podruhé čedar a příště třeba zrovna parmezán. I když jsem v pokušení udělat si burgery, tak se pojďme vrhnout na masové kuličky s parmezánem pečené v rajčatové omáčce.


Zatím, co jedno dítko spalo, tak jsme se s tím druhým pustili do přípravy kuliček. Kája se nemohla dočkat, až bude koulet kuličky a nejraději by mi o mísy nacpala i ingredience, které tam nepatří. 


Na vše se pekelně soustředila a i přes počáteční odpor vrtání se v mase v něm nakonec měla ruce pomalu po lokty. Dřív než se probudil ten druhej skřítek, tak naštěstí kuličky byly opečené. Už jen omáčku, to už s oběma šlo, zabavily se hraním si s bylinkami a já v klidu dodělala omáčku. Sice v klidu dodělaná omáčka, ale bazalka byla rozsypaná po celé kuchyni, nakonec i rozmetaná, protože uklízely stylem "Kája zamete, Týna rozmete". Holky byly nadšené, že bude dobrej obídek, a že mnuly bazalku mezi prsty. 

Týnka je nadšená i z úklidu a stíhá i pózovat.


Masových kuliček neubylo, protože stejně nakonec snědly jen těstoviny s omáčkou, ale o to více zbylo na nás.

Ingredience:

na kuličky:
1kg mletého masa 
(50:50 vepřové a hovězí)
200g strouhanky
50g parmezánu
bylinky
(bazalka, oregano, ...)
1lž mletého koriandru
1 vajíčko
4 stroužky česneku
sůl, pepř

na omáčku:
1l rajčatové passaty
2 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř

parmezán 
na posypání
1 - 2 mozzarely

Postup:

1. Ze všech ingrediencí na kuličky uplácáme masovou směs a tvarujeme kuličky o velikosti golfového míčku.



Na vše jsem měla hlavní pomocnici, kuličky byly někdy jako cvrnkací kulička, někdy jako tenisák, ale co bychom neudělali pro dětskou radost.

2. Kuličky postupně osmažíme na oleji do zlatohněda a vložíme do pekáčku, ve kterém je budeme péct.



Kuličky odložíme a pustím se do omáčky. Troubu předehřejeme na 180°C.

3. Rajčátka na spodní straně nařízneme do kříže a zalijeme horkou vodou, aby nám šla dobře oloupat.

Když se rajčátka napařují, tak si nastrouháme parmezán.

4. Rajčata oloupeme, vykrojíme bubáka a nakrájíme na malé kousky.

5. Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na másle či oleji.

6. Přidáme rajčata a rajčatovou passatu, kdo chce, tak přidá česnek.

7. Omáčku nalijeme na kuličky, navrch natrháme mozzarelu a nasypeme parmezán.



Já bych tam snad mohla dát ty mozzarely i 3. V tomto receptu jsem dávala jednu, ale miluju rozteklou mozzarelu na čemkoliv.

8. Pečeme na 180°C cca 40 minut minut.



Ach ta vůně, co se linula z trouby po celém baráku. Parmezán tomu všemu dodal ten správný slintací reflex. Nejraději máme kuličky s těstovinami, ale můžete si k nim vzít klidně jen pečivo. Sto lidí, sto chutí a padaly i návrhy jako brambory a rýže, nakonec, proč ne?!