Masové kuličky do rajské omáčky dělá spousta lidí. Stejně tak masové kuličky k boloňským špagetám. Ale zkuste je i zapéct.
Na mletém mase mám ráda jeho variabilitu. Lze ho s omáčkou pouze promíchat, udělat z něj oválky, placičky, kuličky, klidně si zkuste i kostičky. Dále ho můžeme ochucovat a pokaždé bude jiné. Jednou přidáme bylinky, podruhé čedar a příště třeba zrovna parmezán. I když jsem v pokušení udělat si burgery, tak se pojďme vrhnout na masové kuličky s parmezánem pečené v rajčatové omáčce.
Zatím, co jedno dítko spalo, tak jsme se s tím druhým pustili do přípravy kuliček. Kája se nemohla dočkat, až bude koulet kuličky a nejraději by mi o mísy nacpala i ingredience, které tam nepatří.
Na vše se pekelně soustředila a i přes počáteční odpor vrtání se v mase v něm nakonec měla ruce pomalu po lokty. Dřív než se probudil ten druhej skřítek, tak naštěstí kuličky byly opečené. Už jen omáčku, to už s oběma šlo, zabavily se hraním si s bylinkami a já v klidu dodělala omáčku. Sice v klidu dodělaná omáčka, ale bazalka byla rozsypaná po celé kuchyni, nakonec i rozmetaná, protože uklízely stylem "Kája zamete, Týna rozmete". Holky byly nadšené, že bude dobrej obídek, a že mnuly bazalku mezi prsty.
Týnka je nadšená i z úklidu a stíhá i pózovat. |
Masových kuliček neubylo, protože stejně nakonec snědly jen těstoviny s omáčkou, ale o to více zbylo na nás.
Ingredience:
na kuličky:
1kg mletého masa
(50:50 vepřové a hovězí)
200g strouhanky
50g parmezánu
bylinky
(bazalka, oregano, ...)
1lž mletého koriandru
1 vajíčko
4 stroužky česneku
sůl, pepř
na omáčku:
1l rajčatové passaty
2 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
parmezán
na posypání
1 - 2 mozzarely
Postup:
1. Ze všech ingrediencí na kuličky uplácáme masovou směs a tvarujeme kuličky o velikosti golfového míčku.
Na vše jsem měla hlavní pomocnici, kuličky byly někdy jako cvrnkací kulička, někdy jako tenisák, ale co bychom neudělali pro dětskou radost.
Kuličky odložíme a pustím se do omáčky. Troubu předehřejeme na 180°C.
3. Rajčátka na spodní straně nařízneme do kříže a zalijeme horkou vodou, aby nám šla dobře oloupat.
Když se rajčátka napařují, tak si nastrouháme parmezán.
4. Rajčata oloupeme, vykrojíme bubáka a nakrájíme na malé kousky.
5. Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na másle či oleji.
6. Přidáme rajčata a rajčatovou passatu, kdo chce, tak přidá česnek.
7. Omáčku nalijeme na kuličky, navrch natrháme mozzarelu a nasypeme parmezán.
Já bych tam snad mohla dát ty mozzarely i 3. V tomto receptu jsem dávala jednu, ale miluju rozteklou mozzarelu na čemkoliv.
Ach ta vůně, co se linula z trouby po celém baráku. Parmezán tomu všemu dodal ten správný slintací reflex. Nejraději máme kuličky s těstovinami, ale můžete si k nim vzít klidně jen pečivo. Sto lidí, sto chutí a padaly i návrhy jako brambory a rýže, nakonec, proč ne?!