Není frgál jako frgál. Každý ho dělá jinak a každý říká, že jen ten jeho je ten pravý. Netvrdím, že jsou pravé, ale určitě moc dobré. Tak s chutí do toho.
Správný frgál by měl dodržet hlavně dvě základní pravidla. Měl by mít průměr 30 cm a náplně by mělo být dvakrá více, než těsta. S druhem náplně už bych tak přísná nebyla, nejznámější jsou samozřejmě hruškové, makové, povidlové a tvarohové. V tomhle si však myslím, že kreativitě se meze nekladou. Frgály nejsou zdobené jako klasické koláče, ale převážně jednodruhové a sypané drobenkou. Pochází z Valašska a vždy se pekly na slavnosti či svatby. První písemná zmínka o frgálu je už z roku 1826. V roce 2013 se valašský frgál stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje EU.
Frgály se vyznačuje i svou dlouhou trvanlivostí. Já sama za sebe mohu potvrdit, že nejvíce vláčný zůstal hruškový frgál. Jen na frgály se opravdu hodí ta hustá povidla a ne náš "spíše džem". Jen teda s těma octomilkama je to teď pěkný peklo dělat a uskladňovat něco kynutého. Ale nás nic nezastaví, tak se pojďme na to vrhnout.
Ingredience:
na 4 frgály o průměru 30cm
500 g mouky
(250g hladké a 250g polohrubé)
75g moučkového cukru
35g droždí
250ml mléka
125g změklého másla
2 žloutky
2PL cukru
špetka soli
žloutek na potření
Na pokapaní:
100g másla
50g rumu
Postup:
1. Obě mouky vsypeme do mísy a promícháme.
2. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí.
3. Ohřejeme si mléko tak, abychom v něm udrželi prst a polovinu ho nalijeme na droždí.
4. Zasypeme moučkovým cukrem, přihrneme trošku mouky a pod utěrkou necháme 15 minut vzejít kvásek.
5. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě.
Kynutí má celkem 3 fáze, ale všechny úplně stejné. Není to jako u klasických koláčů, že jen těsto necháme 60 minut kynout, ale s tímto se musíme během kynutí trochu pomazlit.
6. Těsto necháme kynout 20 minut a poté důkladně propracujeme, znovu 20 minut kynout a poté důkladně propracujeme, posledních 20 minut kynutí a poslední propracování.
Po posledním propracování už jdeme s těstem ihned pracovat. Celková doba kynutí je 60 minut.
7. Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vytvarujeme hladký bochánek.
8. Každý bochánek rukama vytáhneme do všech stran na kolo o průměru 30 cm.
9. Na každé kolo rozprostřeme náplň dle chuti.
Moje náplně:
maková
hrušková
2x povidlová
10. Každý okraj potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a necháme frgály ještě chvilku odpočívat.
11. Frgály posypeme žmolenkou a pečeme na 180°C přibližně 20 minut, až zezlátnou okraje.
12. Po upečení každý frgál důkladně potřeme/pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Frgály mám ráda, ale mnohem častěji mě můžete vidět dělat klasické koláče či moravské. Opravdu nešetřete na náplni, i když už máte pocit, že se vám to na ten frgál nemůže vejít. Já ji tam měla dost, ale stále ne tolik, kolik by vážně mělo být.
12. Po upečení každý frgál důkladně potřeme/pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Frgály mám ráda, ale mnohem častěji mě můžete vidět dělat klasické koláče či moravské. Opravdu nešetřete na náplni, i když už máte pocit, že se vám to na ten frgál nemůže vejít. Já ji tam měla dost, ale stále ne tolik, kolik by vážně mělo být.