úterý 4. listopadu 2014

Listové těsto {kapsičky} plněné cuketovou směsí



Listové těsto mám moc ráda. Škála jeho využití je ohromná a však asi každý někdy jedl jablečný štrůdl, což mi přijde jako nejznámější využití listového těsta u nás. Jenže s listovým těstem toho jde dělat mnohem víc a jeden takový recept si dneska ukážeme. 

V posledních  letech jsem si listové těsto oblíbila "na slano". Ať už se jedná o záviny, šneky, tyčinky a nebo právě kapsičky. Dalo by se říci, že v tomto případě se jedná o kapsičky "co dům dal", ale ne každý tyhle ingredience má doma. Mně se málokdy stane, že bych na recepty "co dům dal" od ostatních lidí měla všechno domu, takže to pro mě už není " co dům dal".  Takovýhle typ receptů je pro každého ojedinělý. Pokud tedy zrovna doma nemáte šunku, tak dejte něco jiného, ale cuketa už by se asi nahrazovat neměla, když jsou cuketové. =)
Taštičky jsou skvělé nejen teplé, ale i studené. Tím pádem je to skvělá alternativa na ozvláštnění svačiny na cesty či někam jinam. 

Ingredience:

1 balení listového těsta
1 cuketa
4 rajčata
4 PL rajčatové passaty
100g krájené šunky
sůl, pepř
1 vajíčko
parmezán


Postup:


Začneme cuketovou směsí, aby nám alespoň trochu vychladla. Možná si položíte otázku, proč by měla směs chladnout? Kdybychom dali horkou směs na listové těsto, tak se nám to těsto rozplizne.

1. Cuketu nakrájíme na silná kolečka a nasolíme, aby se nám cuketa vypotila.

2. Rajčátka na spodní straně nařízneme do kříže a zalijeme horkou vodou, aby se rajčátka dala dobře oloupat.

3. Vypocené cukety nakrájíme na malé kostičky.

4. Z rajčata chceme jen dužinu, aby naše náplň nebyla moc tekutá. Takže vyřízneme "bubáka" a odstraníme semínka.

5. Rajčata nakrájíme na stejné kousky jako cuketu.

6. Cuketu opečeme na pánvi na trošce oleje, když začne cuketa zlátnout, přihodíme rajčata, 4 lžíce passaty a šunku.

7. Směs dusíme dokud není cuketa měkká.

8. Dochutíme solí a pepřem.

Tak, to bychom měli, teď ještě směs musíme nějak naplnit do listového těsta. Způsobů je několik a my si ukážeme hned dva.













9. Listové těsto rozválíme na tenký plát, který rozkrájíme na čtverce, podle toho, jak chceme velké kapsičky.

10. Na každý čtvereček dáme tolik náplně, abychom ho mohli pohodlně uzavřít.

Způsoby:

1. Čtverec s náplní přiklopíme druhým čtvercem a okraje k sobě přitlačíme vidličkou

2. Čtverec přehneme napůl tak, aby nám vznikl trojhránek a znovu okraje k sobě přitlačíme vidličkou.

11. Taštičky potřeme rozkvrdlaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným parmezánem a pečeme na 200°C dozlatova.

Jak už jsem psala výše, taštičky můžete podávat teplé nebo si je udělat předem na večerní oslavu a podávat studené.