Další z pečícího odpoledne pro náš povodňový štáb. Švýcarky bych mohla jíst stále a na kila. Vlastně cokoliv se skořicí. Čím více, tím lépe. Samozřejmě se to s ničím nemá přehánět, ale už si cpu skořici i do kafe a to je co říct. Ale tak každý máme rád něco. Všem moc chutnalo a já byla spokojená.
Ingredience:
Kynuté těsto:
500g 1/2polohrubé a 1/2hladké mousky
200ml teplého mléka
1 kostka droždí (42g)
100g rozpuštěné Hery
120g cukru
1 vejce
Náplň:
1:1 cukr:strouhankaskořice
- smícháme
olej
rozšlehaný žloutek s kapkou mléka
Postup:
1. Zaděláme kvásek a necháme ho 15-20min na teplém místě vzejít.
2. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto.
3. Těsto poprášíme moukou a dáme cca na hodinu kynout.
4. Z těsta si uřízneme půlku (z druhé půlky těsta jsem dělala pudinkový věnec) a vyválíme na tenkou placku (obdelník).
5. Těsto potřeme olejem a hojně posypeme náplní.
6. Těsto srolujeme a nařežeme na 10 (nepočítám okrajové) špalíčků.
7. Vytvarujeme dle obrázku a necháme ještě 15 min kynout na plechu.
8. Nakonec švýcarky potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a ještě posypeme náplní.
9. Pečeme na 180°C cca 30min, dozlatova.