neděle 9. června 2013

Skořicové švýcarky


Další z pečícího odpoledne pro náš povodňový štáb. Švýcarky bych mohla jíst stále a na kila. Vlastně cokoliv se skořicí. Čím více, tím lépe. Samozřejmě se to s ničím nemá přehánět, ale už si cpu skořici i do kafe a to je co říct. Ale tak každý máme rád něco. Všem moc chutnalo a já byla spokojená.



Ingredience:



Kynuté těsto:



500g 1/2polohrubé a 1/2hladké mousky
200ml teplého mléka
1 kostka droždí (42g)
100g rozpuštěné Hery
120g cukru
1 vejce


Náplň:

1:1 cukr:strouhanka
skořice
- smícháme

olej
rozšlehaný žloutek s kapkou mléka


Postup:



1. Zaděláme kvásek a necháme ho 15-20min na teplém místě vzejít.



2. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. 




3. Těsto poprášíme moukou a dáme cca na hodinu kynout.




4. Z těsta si uřízneme půlku (z druhé půlky těsta jsem dělala pudinkový věnec) a vyválíme na tenkou placku (obdelník).




5. Těsto potřeme olejem a hojně posypeme náplní.



6. Těsto srolujeme a nařežeme na 10 (nepočítám okrajové) špalíčků.


7. Vytvarujeme dle obrázku a necháme ještě 15 min kynout na plechu.



8. Nakonec švýcarky potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a ještě posypeme náplní.

9. Pečeme na 180°C cca 30min, dozlatova.