Indické chlebové placky
Naan nejsou cizí žádnému zastánci indické kuchyně. I když si
osobně v indických restaurací raději dávám jako přílohu rýži,
tak jsem ani na tyhle skvělé placky nezapomněla. Rýži si doma
děláme docela často, tak už to opravdu chtělo změnu. Na přípravě placek ani na následném pečení není vůbec nic složitého a jsou hotové
hned. Hlavně, potřebné ingredience má jistě každý doma.
Tyto placky se nemusí podávat jen jako příloha, ale pochutnáte si i na samotných či plněných. Každá placka se po upečení potírá rozpuštěným máslem, i když se jedná jen o ty přílohové. Když do másla rozetřete kousek česneku, tak se hned jejich chuť posune někam dál a už je ujídám i samotné. O plněných ani nemluvím. Dnes se však vrhneme na ty přílohové.Však nebojte, plněné se tu jistě také objeví.
Ingredience:
(na 6 přílohových
placek)
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
(lze použít i 500g
hladké mouky)
250 mléka
1 vajíčko
1 vrchovatá lžička
soli
1 vrchovatá lžička
cukru
50g másla
Postup:
Ještě než na placky
vůbec pomyslíte byste měli rozfajrovat troubu stejně jako u pizzy
na co nejvíc. U nás tedy 250°C.
1. Mouky smícháme se solí a cukrem.
Nemusíte nutně používat
dvě mouky, mě k tomu spíše donutily okolnosti, že doma bylo už
jen 250g hladké mouky. Ale i v kombinaci s polohrubou v tom není
žádný probLém.
2. K mouce přilijeme mléko a přidáme vajíčko.
Placky budete v troubě
dělat na dvakrát nebo na třikrát, tak si zatím zbyvající bochánky či placky zabalte do folie, aby vám neoschly.
6. Placky pečeme v rozpálené troubě na 250°C přibližně 7 minut.
7. Rozpustíme na
plotýnce máslo.
Jak poznáte, že jsou
hotové? Placka se na některých místech nafoukne a zhnědne.
8. Hotovou placku přendáme na talířek a důkladně potřeme rozpuštěným máslem.
Placky vrstvíme na sebe
a její horní stranu potíráme máslem. Spodní strana se opatlá
od předchozí placky. Díky tomu, že placky skladujeme do podávání
takhle na sobě, tak se udrží déle teplé a neosychají.
Před podáváním
jednotlivé placky nakrájíme na kousky. Na jaké, to už nechám
zcela na vás.
Dobrou chuť