středa 8. dubna 2020

Velikonoční mazanec s kozím mlékem



Velikonoce se nám nezadržitelně blíží, i když letos budou asi úplně jiné, než si je pamatujeme z let minulých. My třeba každé Velikonoční pondělí jezdíme na zámek Jezeří. Začali jsme tuto tradici s rodiči, pak se k nám přidal můj muž a teď už i ten náš malej cvrček. Pro někoho možná nuda jezdit na ten samý zámek každý rok, ač znám slova průvodce téměř do každého písmenka, tak přeci jen je každý rok alespoň nějaká malá novinka.



Jestli zámek Jezeří neznáte, tak doporučuji vyhledat o co se jedná. Pak možná pochopíte, proč se vracíme každý rok. Je úžasné vidět i ten sebemenší pokrok. Neskutečná atmosféra na rozhraní dvou světů. Ale to třeba někdy v cestovatelském okénku :) Jen poslední malá vsuvka, že se zámek Jezeří dostal jako první česká památka na seznam 7 nejohroženějších památek Evropy.
Letos však máme smůlu, ale o to více práce uvidíme příští rok.


Poslední dobou peču více, než kdy předtím a tenhle recept jsem za poslední měsíc dělala asi 6x. Ale konečně je hotový a tak se jdu o něj s vámi podělit. Mám za sebou samozřejmě i pár neúspěchů z hurá akce remoska a nedokynutý mazanec v troubě. Ale vše dotaženo a vy se můžete pustit do pečení, třeba zrovna na tu Bílou sobotu, jak velí tradice

Ingredience na 2 mazance:

550 g hladké mouky
240 g/ml kozího mléka
70 g povoleného másla
7g sušeného droždí (celé balení) nebo 21 g čerstvého droždí (1/2 polovina kostky)
120 g moučkového vanilkového cukru
3 žloutky
1 lžička soli
hrst rozinek namočených v rumu
bílky na potření
plátky mandlí na posyp

Postup:

1. Mléko společně s máslem dáme do hrnečku či kastrůlku a ohřejeme. Ideální teplota je tak, abychom v mléce ještě udrželi prst.

Pokud používáte droždí čerstvé, tak si v ohřátém mléce nejdříve rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru a mouky, nechte vzejít kvásek. Poté postupujte stejně.

2. Do mísy nalijeme ohřáté mléko s máslem a přidáme zbytek surovin kromě rozinek.

3. Těsto hněteme asi 5 minut a poté přidáme rozinky, které jen zapracujeme do těsta.

4. Hotové těsto přendáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme folií a necháme přibližně hodinku kynout na teplém místě. Těsto musí minimálně zdvojnásobit svůj objem.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý díl má cca 550 g, a stočíme mazanec. 

6. Stočený mazanec rozplácneme do tvaru vyšší placky. Možná se teď divíte, ale on se kynutím i pečením zase zvedne, takhle by nám běžel zbytečně jen do výšky.

7. Stočené mazance necháme zakryté kynout asi hodinku a půl.




8. Před pečením mazance důkladně pomažeme rozšlehanými bílky a posypeme mandlemi.

9. Mazance pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C (horní a dolní ohřev) 40 minut.



Užijte si krásné Velikonoce i tak, napečte si dobroty, ozdobte stoly, buďte s rodinou a čerpejte to božský počasí, které připaluje tváře už i u nás na horách. Na závěr jedno přiznání aneb akce remoska, ale stejně jsme ho snědli :)