úterý 14. května 2013

Domácí hamburgerové housky

Grilovací sezóna je v plném proudu a my si posledních pár let oblíbili domácí hamburgery. No jo, jenže sice jsme se dělali s domácími hamburgery, ale hamburgerové housky jsme si buď kupovali nebo jsme maso dávali do normálních housek. Nikdy mě ani nenapadlo ty housky k tomu upéct a má oblíbenkyně KOKO se do nich na svých stránkách pustila, tak proč bych to nezkusila, když vypadaly tak fantasticky. Recept i video najdete na jejích stránkách.



Ingredience na 6 středních housek:


275g hl.mouky
170ml teplé vody
20ml oleje
1/2 kostky droždí (20g)
1 1/2lž cukru
1 vejce
2lž soli


Postup:



1. Droždí si rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Budeme to společně lžičkou "ňahňat" až z toho vznikne tekuté těstíčko (já vím, nezdá se to, ale opravdu to bude tekuté).



2. Do tekutého droždí přilijeme trošku teplé vody (cca 1PL) a zamícháme. Do zbytku vody vlijeme olej.



3. Vajíčko si rozklepneme do mističku, rozmícháme ho a půlku vlijeme k vodě s olejem a druhou půlku si zatím schováme.



4. Do velké mísy prosejeme mouku, kterou osolíme. Tekuté droždí přilijeme k vodě s ostatními ingrediencemi a celé to nalijeme k mouce.



5. Nyní přichází na řadu pan vařečka. Ingredience zapracováváme do sebe dokud není těsto hladké. Samozřejmě vše lze zpracovat robotem. Těsto je sice lepivé, ale práce s ním není nejhorší.



6. Těsto si přendáme na pomoučněný vál a párkrát propracujeme rukou. Těsto dáme do čisté mísy, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 45min. (Prostě až těsto zdvojnásobí svůj objem.)


7. Když je těsto vykynuté, tak ho na pomoučněném vále znovu propracujeme a zpracujeme na váleček, ze kterého nařežeme potřebný počet kusů na housky. Maximálně doporučuji 6, je to na takové střední hambáče. Pokud chcete mega burgery, tak si udělejte jen 4 bulky.

8. Jednotlivé bulky ještě pořádně propracujeme, abychom těsto zbavili všech bublin. To děláme tak, že okraje vždy přehneme doprostřed, těsto zmáčkneme a znovu opakujeme. Nakonec uděláme takový "měšec", který položíme dolu stranou, kde jsme těsto slepovali prsty k sobě, abychom měli povrch bulky hezky hladký. Takto postupujeme u všech bulek.




9. Na bulkách doladíme poslední estetické detaily, aby byly hezky kulaté a hladké.



10. Bulky dáme na plech vyložený pečícím papírem (necháme jim dostatek místa okolo), přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20 min kynout.



11.Vezmeme si naši odloženou půlku vajíčka, přidáme trošičku vody, rozmícháme a bulky řádně všude pomašlujeme. Pokud chcete, tak si bulky můžete něčím posypat. (kmín, mák, sezam...)


12. Bulíky šoupneme do trouby na 200°C a pečeme cca 15min, zkrátka hlídejte až začnou pěkně zlátnout. Myslíte, že máme hotovo, ale nemáme. =)


13. Velmi důležitá část pro dokonalý výsledný efekt a chuť housek. Po upečení housky vyndáme z trouby, ještě horké PŘIKRYJEME UTĚRKOU (klidně můžeme dát i dvě). Pod utěrkou necháme bulky zcela vychladnout. A proč tohle děláme? Protože bulky maj po upečení tvrdou křupavou kůrku, ale to mi nechceme. Proto, aby nám krásně změkly, tak je necháváme chladnout pod utěrkou.


Housky spotřebujte nejlépe ten den nebo zabalte do igelitového pytlíku a použijte druhý den.