Sezóna švestek je v plném proudu a u nás doma se to hemží produkty ze švestek. Povidla, knedlíky nebo třeba právě koláče. Tak neváhejte a využijte příležitost právě teď, třeba na výborný švestkový koláč.
Každý
z nás si určitě pamatuje, když se jako malý u babičky
ládoval švestkovým
koláčem a zapíjel
ho třeba bílou kávou. Vybavuji si úplně živě, jak jsem vždy
běžela ze hřiště k babičce, přelezla branku a v kuchyni
na stole, který byl potažen omyvatelným ubrusem, se na mě smál
velký kus švestkového koláče s hrncem horké bílé kávy.
Koláč
byl jako vždy trošku připálený, protože babiččina plynová
trouba už nepekla tak, jak měla. Alespoň to vždy říkávala.
Samozřejmě jsem ten koláč milovala a milovala bych ho,
i kdyby byl spálený na uhel. Byl
přece od babičky.
Mně už babička bohužel takovýhle koláč neupeče. Takže
využijte stejně jako já, že je teď všude švestek dostatek,
a upečte si koláč sami. Možná se i natáhněte
k sousedovi přes plot pro nějakou tu švestičku. Tak
pojďme péct a zavzpomínat.
Ingredience:
250g
hladké mouky
(1 plný hrnek)
150ml
vlažného mléka
(½ hrnku a kousek)
½
kostky droždí
(21 g)
¼
kostky rozpuštěného másla
(60 – 70 g)
2PL
cukru
špetka
soli
Náplň:
1 ½
vaničky měkkého tvarohu
(375g)
1
žloutek
4PL
cukru
vypeckované
švestky
(cca 1kg)
Drobenka
2:1:1
mouka:cukr:máslo
(200g:100g:100g)
Postup:
Nejdříve si uděláme kvásek dle
návodu ZDE.
1. Mouku a sůl spolu promícháme v míse.
2. Přilijeme rozpuštěné máslo, zbytek
mléka a vzešlý kvásek.
3. Suroviny důkladné promícháme a a
vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Pokud je těsto moc řidké, přidejte
hladkou mouku, dokud nebude hladké a nebude se lepit.
4. Těsto dáma do mísy a necháme na
teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně
1 hodinu.
Zatím, co těsto kyne, tak si
připravíme náplň a drobenku.
5. Tvaroh, cukr a žloutek smícháme v
míse.
6. Švestky zbavíme pecek a nakrájíme
na půlky.
7. Máslo, mouku a cukr promneme v prstech
na drobenku a dáme do lednice.
Na drobenku nejlépe používáme
hrubou mouku, ale lze i polohrubou.
8. Plech si vymažeme tukem a vysypeme
moukou, troubu předehřejeme na 200°C.
9. Vykynuté těsto rozválíme na plechu
nebo ho vytáhneme rukama k okrajům.
10. Těsto pomažeme rovnoměrně tvarohem
a poklademe švestkami.
11. Švestky dáváme buď klasicky řezem
nahoru nebo můžete jako já takhle v řadách.
12. Vše zasypeme drobenkou a pečeme na
200°C na 35 min.
Většinou nechávám na 200°C péct
30 min, pak vypnu a necháme 5 min dojít. Koláč můžeme nechat
chladnout v troubě, ale otevřete ji, aby se koláč zbývajícím
teplem nedopekl až moc.
Tomuhle koláči říkám pracovním
názvem vidličkový, protože konkrétně do tohohle jsem dala hodně
švestek a jen tak rukou se opravdu jíst nedal. Ale bylo to žrádlo. Přeji všem dobrou chuť, ať už vám koláč někdo upeče nebo si ho upečete sami.