neděle 4. října 2020

Kanelbullar aneb skořicový šnek s polevou



4. října, mohlo by se zdát, že je to zcela obyčejný den, ale opak je pravdou. Je to totiž Den skořicových šneků aneb Kanelbullens dag, který se slaví od roku 1999. Sláva jim, protože skořicové šneky miluji.

Trocha historie:
Jejich obliba ve Švédsku sahá do 20. let 20. století, kdy o kanelbullar nacházíme první zmínku a kdy patřil na stůl spíše majetnějších vrstev obyvatelstva. Po druhé světové válce se díky zlepšující se ekonomické situaci jejich konzumace rozšiřuje, čemu napomáhá i masivní pití kávy, které je tradičně spojováno s pojídáním sladkého pečiva. 
Dnes je kanelbullar fenoménem tak rozšířeným, že ho najdeme všude: ve školních bufetech, kavárnách či potravinách, a to buď domácí výroby, nebo jako mražený polotovar. 
Ve Švédsku provází často akce určené dětem dovětek Saft och bullar till barnen! (Šťáva a šneci pro děti!), jelikož děti, na rozdíl od dospělých, nepijí kávu. Vůně domácích skořicových šneků podle Švédů často navozuje domáckou atmosféru, pocit pohody a domova.


No ještě aby ne, kdo by se nenaladil na vlnu pohody, když mu celým domem voní máslo a skořice :)


Ingredience:

Těsto:
100 g rozpuštěného másla
330 ml vlažného plnotučného mléka
55 g cukru krystal
500 g hladké mouky
1 pytlík sušeného droždí nebo 20 g čerstvého droždí
1 malá lžička soli
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička cejlonské skořice

Náplň:
120 g másla
70 g cukru krystal
2 polévkové lžíce cejlonské skořice

Na potření:
1 šťastné vejce

Poleva:
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
2 lžíce tučného bílého jogurtu
1 lžička rumu
2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Ideálně večer předem zadělávám těsto a využívám tzv. lednicového kynutí. Je mi to takové příjemnější, večer zadělá těsto, dám i s mísou zakryté do lednice a ráno/dopoledne teprve pokračuju dál. S těstem se i mnohem lépe pracuje.

1. Zadělání těsta:
  • Pokud používáte sušené droždí, tak jen veškeré ingredience dáme do mísy a zpracujeme vláčné, mírně lepkavé těsto, které se lehce odděluje od stěn mísy
  • Pokud používáte droždí čerstvé, tak jej nadrobte do vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a nechte alespoň 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si do mísy dejte zbytek surovin a poté přidejte vzešlý kvásek. Následně také zpracujeme vláčné, mírně lepkavé těsto, které se lehce odděluje od stěn mísy
2. Těsto necháme zakryté kynout na teplém místě přibližně hodinu, musí zdvojnásobit objem. Nebo pokud si chceme dát minimálně na 12 hodin pauzu, tak jej přikryté šoupneme do lednice.

3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme placku o rozměrech cca 30 x 50 cm.


4. Placku pomažeme rozpuštěným máslem s posypeme cukrem se skořicí.


5. Zarolujeme tak, aby délka "nohavice" byla 50 cm.

6. Nohavici si rozdělíme na 16 dílků. Vždy začínám přepůlením, ty dvě půlky zase přepůlím, vzniklé 4 kousky za všechny na polovinu a vzniklých 8 kousků znovu rozříznout v půlce.


7. Šneky vyskládáme do vymazané formy a necháme jim rozestupy, aby měli kam kynout. 


8. Vyskládané šneky ještě necháme přikryté půl hodinky až hodinku kynout.

9. Nakynuté šneky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

10. Pečeme na 180°C horkovzduch nebo 200°C horní a dolní ohřev cca 25 minut.

11. Upečené šneky necháme alespoň půl hodinky vychladnout a polijeme polevou na kterou stačí jen vše pořádně smíchat.