sobota 1. června 2013

Swedish PRINSESSTÅRTA - Výzva The Daring Bakers May 2013




Konečně mám zase čas plnit výzvu a náramně se mi hodí zrovna dort, protožeeee........................................anoooo mé maličkosti bylo kulatých 20 let. Slibuji, že už se pokusím plnit každý měsíc. Takže teď už nezmeškám ani jednu, doufám. 



Tentokrát pro nás výzvu připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen. Její výzva zněla, že mám upéct tradiční ŠVÉDSKÝ dort Princezna. Když se podíváte na originální podobiznu dortu, tak si asi jako já řeknete, proč zrovna Princezna? Leda tak pro nějakou Esmeraldu. Dort je zelený a trošku toho princeznovského na něm připomíná roztomilá růžová růžička. Korena se nám snažila vysvětlit, proč zrovna Princezna. Protože:

Troška historie:




Původní recept byl vytvořen roku 1930 podle domácí švédské učitelky Jenny Åkerström, která té doby vyučovala 3 švédské princezny. 

Jenny vydala 4 kuchařky s názvem "The Princess Cookbooks" a v jednom z výdání byl právě recept na "Grön Tårta" (zelený dort).
Jeden příběh praví, že tento dort se později stal známý právě pod názvem "Princesstårta" (dort princezna), protože si ho princezny oblíbily.
Jiný příběh zase zní, že paní Åkerströmem vytvořila 3 velmi složité a pracné recepty "dort princezna" (pro každou princeznu jiný. A dnešní recept je kombinací a zjednodušenou verzí všech tří (to je sice hezké, ale proč je zelenej, už mi neřekli =D).


Dnes je Prinsesstårta populární i ve Finsku, stejně jako ve Švédsku - a to natolik, že třetí týden v září je oficiálně: Prinsesstårta Week!






Postupy mám nastudované i pozpátku, takže se mohlo jít na věc. Jen jsem se nedržela přesně barvy a příchutě. Naštěstí nám Korena povolila jiné varianty. Hurá na věc.



Jooooo a ještě než začneme/te. Co to je za blbost dávat potahovou hmotu na šlehačku? Pod potahovku nikdy šlehačku ani tvaroh. Ono to sice chvilku drží, ale když chcete do druhého dne, tak začne potahovka stékat. Nevím, jak to slečnám dlouho vydrželo, ale už od začátku všude čtu, jak tyhle šlehajdový a tvarohový krémy pod potahovku prostě ne. A opravdu to jsou lidi, kteří o tom něco vědí. No, už dost mého špekulování a hurá na věc. ;)



Ingredience:




Vanilkový krém:




240ml smetany

4 žloutky z velkých vajec
2PL kukuřičného škrobu (15g)
2PL cukru (30g)
1 vanilkový lusk nebo 2lž vanilkového extraktu 


(dvakrát se mi zdrcnul, takže jsem nakonec udělala pudinkový lískooříškový - Uvaříme si jeden lískooříškový pudink a necháme zcela vychladnout. Půlku másla si vyšleháme se lžící cukru a postupně, za stálého šlehání, přidáváme pudink.)


Korpus:




4 velká vejce pokojové teploty

225g cukru
70g mouky
65g kukuřičného nebo bramborového škrobu
1lž PDP
špetka soli
strouhanka na vysypání formy

Dále budeme potřebovat:




necelých 300g marcipánu (můj recept na mléčný marcipán zde )

potravinářské barvivo


400ml smetany ke šlehání (2 balení)

2 ztužovače šlehačky (nemusí být, ale pro jistotu, když budeme dort potahovat)
Šlehačku ušleháme  se ztužovači a jednou lžící cukru.


Marmeládu (smíchané 3PL brusinkové a 3PL jahodové)


Postup:




Vanilkový krém:




1. V misce si společně metličkou rozšleháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Když máme rozmícháno, tak postupně za stálého míchání přílejeme 1/2 (120ml) smetany. Odložíme stranou.



2. V kastrůlku si na mírném ohni zahřejeme zbytek smetany a přidáme k ní semínka vanilky z jednoho lusku. Přivedeme k varu a ještě horké přiléváme k vaječným žloutkům. POZOR! Musím přilévat pomalu a stále míchat.



3. Pokud se nám směs nezdrcla, tak hurá s ní zpátky na plotýnku. A na mírném ohni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Vznikne nám pudink. 



4. Pudink vlijeme do čisté mističky, přikryjeme fólii a necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.


Korpus:




1. Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Budeme péci v dolní třetině trouby. Formu si vymažeme máslem, na dno dáme ještě pečící papír, který také pomažeme máslem a celou formu vysypeme strouhankou.






2. Vejce a cukr si dáme do robotu a šleháme tak dlouho, dokud vejce neztrojnásobí svůj objem a nebudou nadýchaná. 






3. Mouku, škrob, PDP a sůl si promícháme a společně prosejeme přes síto k vejcím. Směs spojíme v těsto pouze ručně, už v žádném případě nepoužíváme robot.




4. Těsto vlijeme do formy a pečeme 40min na 180°C do zlatova.




5. Po upečení necháme chvilku chladnout ve formě, poté nožem objedeme okraje a odstraníme kruh. Korpus otočíme na mřížku, sloupneme pečící papír a necháme zcela vychladnout.



6. Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 pláty.

Vše vychladlé a připravené, můžeme jít skládat dort dohromady.

Začínáme prvním plátem korpusu, který pomažeme marmeládou a tu pomažeme věší části lískooříškového pudinkového krému. Asi 4 lžíce krému si schováme na později





























Přiklopíme druhým plátem, který jen lehce pomažeme dvěma lžícemi krému a navršíme na něj většinu ušlehané šlehačky (trošku si jí schováme na potření celého dortu.) Ze šlehajdy vytvoříme "kopec" a přiklopíme třetím plátem korpusu. Celý dort obmažeme šlehačku a dáme vychladit.





























Mezitím si zbylé 2 lžíce krému smíchám se dvěmi lžícemi jahodové marmelády. Vyndám se dort z ledničky a celou šlehačkovou vrstvu důkladně pomažeme tímto krémem. Proč? Protože budeme potahovat marcipánem a nechci, aby se mi marcipán díky šlehačce roztekl. Dort dáme chladit do minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc jako já. =)