úterý 25. února 2014

Vepřová kotleta na rozmarýnu se šťouchanými brambory



Tak už doděláváme poslední balíčky masa z našeho zabíjení půlky prasete. Už tam opečovávám jen panenku (která se chystá na Welington), kousek krkovičky a bůček s kůží (se kterým už mám taky své plány).
Znáte to, držíte v ruce kus masa a nevíte co s tím. Tak tedy začnete něco dělat, asi ho tedy nějak ochutíte a co k tomu? Tak asi brambory, ale nevím jak, nevadí, dám je alespoň vařit. A nápady se vám tak nějak slévají dohromady, i když jsem do poslední chvíle netušila, jak to maso má chutnat, ale povedlo se. Doma se oblizovali až za ušima, nejlepší je, když člověk vaří, co dům dal.


Ingredience:


1 kg vepřové kotlety bez kosti

Na marinádu:

olivový olej
špetka mletého koriandru
špetka zázvoru
špetka šalvěje
1lž uzené mleté papriky
sůl, pepř

větvička rozmarýnu (když nemáme čerstvý, tak lžičku sušeného promneme mezi prsty)
50 g másla

Šťouchané brambory:

1,5 kg brambor
200g slaniny na plátky
2 velké cibule
olej a máslo
sůl, pepř

Postup:


Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody.


Pokračujeme masem

1. Maso nakrájíme na plátky, okraje nařízneme a maso jemně naklepeme prsty.

Proč maso na okrajích naříznout? Odpověď je jednoduchá, aby se nám při vložení na pánev nezačalo kroutit.

2. V misce si rozmícháme marinádu. Jelikož dávám maso jen na chvilku, tak dám sůl už do marinády. Pokud byste ale maso nakládali na delší dobu, tak sůl dáme až před samotným zpracováním.

3. Maso vložíme do marinády a dáme zatím stranou.


Těsně předtím, než jsou brambory uvařené si připravíme slaninku s cibulkou.

1. Na pánvi si rozpálíme tuk a přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibulku.

2. Když nám cibulka zesklovatí, přihodíme pokrájenou slaninu.

3. Stáhneme plamen a společně opékáme, dokud není cibulka do zlatohněda.

4. Nakonec přidáme trošku másla pro lepší chuť.

Dokončení brambor.

1. Brambory si slijeme a šťouchadlem je trochu potrápíme, ale ne úplně.

2. Přidáme směs cibulky a slaniny (i s tukem) a pořádně rozšťoucháme, případně dochutíme solí a pepřem.

Brambory uložíme do trouby, můžeme jí předem trochu vyhřát, aby zůstaly teplé. A doděláme maso.

1. Rozpálíme pánev a maso na ní necháme zprudka z obou stran zatáhnout. Na pánev vlijeme i všechnu marinádu (pokud jste to neutopili v půl litru oleje).

2. Opečené maso podlijeme vodou a necháme dusit pod pokličkou do měkka.

3. Když je maso měkké, tak ho vyndáme na chvilku stranou.

4. Doděláme si sosík, přilijeme ještě trochu vývaru/vody a necháme bez pokličky probublávat. Kolik ho chcete záleží na tom, kolik dáte tekutiny, ale aby to pak nebyla jen voda, tak bude potřeba malinko zahustit.

5. Nakonec omáčku dochutíme, zjemníme máslem, vrátíme prohřát maso a je hotovo.