pátek 25. října 2019

{vláčná} Dýňová bábovka



Barvy a vůně podzimu, tak taková je tahle dýňová bábovka. Na řezu se prolíná oranžová s hnědou, voní po perníku a dýně jí dodává neskutečnou vláčnost. Vláčná zůstává opravdu dlouho. Receptem jsem se inspirovala u Marušky, která má bábovku samozřejmě ve veganské verzi.
Hledáte v receptu cukr? Marně, sladkost bábovce dodávají pouze datle. Pokud téměř nesladíte, tak se můžete použít jenom datlový sirup. S takovou verzí jsem byla spokojená já a malá Juli, jenže jsem bábovku mohla jíst sama. Ostatní v rodině radši sladší variantu. Udělala jsem tedy kompromis a přidala ještě datlovou pastu, která dohnala potřebou sladkost klasických bábovek.


Ingredience:

250g hladké mouky
1 prášek do perníku
1/2 lžičky jedlé sody

1 malá dýně Hokkaido (200g po upečení)
1 lžička jablečného octa
200 ml mléka
1 vajíčko
50 ml kokosového oleje
100g datlového sirupu
50g datlové pasty

+ 50 ml mléka
4 lžíce kakaa + 50 ml mléka

Na ozdobení:
100g hořké čokolády 
1 lžička kokosového oleje
pistácie

Postup:



1. Dýni si zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky, loupat nemusíme. Upečeme na 200°C přibližně půl hodinky. Dýni musíme používat vychladlou, ideální je si připravit den předem.

Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na bábovku.

2. Ve velké míse smícháme mouku, prášek do perníku a jedlou sodu.
3. Do mixéru, používám smoothie maker, si dáme dýni a přidáme veškeré mokré ingredience včetně datlové pasty. Rozmixujeme dohladka.
4. Smícháme mokré a suché ingredience a spojíme v jednolité těsto.
5. Mléko, které máme psané zvlášť (50 ml), nalijeme do mixéru a vypláchneme jím zbytky tekuté směsi. Nenecháme nic nazmar a přilijeme k těstu. Promícháme.
6. Polovinu těsta nalijeme do bábovkové formy, zbytek nejdříve obarvíme kakaem, které si naředíme mlékem a přilijeme do formy. Můžeme projet cikcak špejlí, aby se těsta prolnula.
7. Pečeme na 180°C přibližně 45 minut, po upečení necháme zcela vychladnout a vyklopíme (mám silikonovou formu).
8. Hořkou čokoládu rozpustíme se lžičkou kokosového oleje a bábovku polijeme. Proč ten kokosový olej? Čokoláda pak nezatuhne úplně a bude se dobře krájet. Nakonec posypeme nadrcenými pistáciemi.


Jak je to s tím vyklápěním z formy, za tepla nebo nechat vychladnout?

Vše záleží na tom, jakou vlastníte formu. 

  • Silikonová forma - nevymazávat - vyklápět studené
    •  Pokud ji budete vyklápět teplou, tak vám vršek zůstane ve formě.
  • Litinová, kameninová nebo keramická forma - vymazat a vysypat - vyklápět teplé 
    • Pokud bábovka nechce ven, tak namočte kuchyňskou utěrkou a obalte ji kolem formy. Za chvilku pustí a jestli ne, tak nevadí, stejně se sní. :)