úterý 3. března 2020

Čokoládový dort s čokoládovo-karamelovou ganache


Každý můj dort má nějaký příběh, za ty roky nebyl ani jeden stejný. Rodinné oslavy, a že nás je spousta, tak i oslavy přátel mi dávají krásnou příležitost pouštět se do experimentování.
V rámci experimentování mi většinou chybí ten receptový zápis. Jako žena činu většinou na poslední chvíli překopu vše, co jsem si dopředu vymyslela.

Tentokrát jsem se rozhodla se hecnout a vše si zapisovat tak poctivě, jak jen to jde. Ač jsem se při počátečním zakrojení trochu zděsila tuhosti dortu, tak na jazyku byl lahodně čokoládový a jen se rozplýval.



Korpus sám o sobě byl moc dobrý, dovedu si ho představit i ve formě bábovky. Čokoládovo karamelová ganache vše povznesla do nebeských výšin a chuťové buňky se rozplesaly.
Dort už nepotřeboval nic navíc, snad jen tu korunku ze sytě červených malin, které jsou teď v zimě za hříšný peníz, ale celému dortu dodaly značnou noblesnost.


Na dort o průměru 20 cm (2 formy)

4 vejce
270 g cukru
200 g másla
6g soli
6g jedlé sody
3/4 PDP
420 g hladké mouky
120 g 70% čokolády
50 g kakaa
120 g silné kávy
120 g smetany ke šlehání

Na krém:

200g cukru
špetka soli
100g másla
200g smetany ke šlehání
200g čokolády 70%



Postup:

1. V kastrolu společně přivedeme k varu smetanu, kávu a kakao. Minutu provaříme, odstavíme z plotny, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a vymícháme dohladka.

2. V míse smícháme jedlou sodu, sůl, mouku a prášek do pečiva.

3. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlé pěny a poté po jednom zašleháváme vajíčka.

4. K máslové pěně přidáme moučnou směs, promícháme a na závěr vmícháme čokoládovou směs.

5. Všechny ingredience promícháme v kompaktní těsto a rozdělíme do 2 forem o průměru 20 cm.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C (horní a dolní ohřev) cca 55 minut. Zda už je těsto hotové zkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed těsta, pokud vytáhneme špejli čistou, tak máme hotovo.

Krém:

1. Cukr nasypeme do vyššího hrnce a necháme rozpustit na karamel. Nemusíme míchat a nenecháme plotýnku úplně naplno, aby se nám dole nespálil a nahoře ještě nebyl rozpuštěný. Ke karamelu přidáme špetku soli.

2. Dále přidáme máslo, necháme rozpustit a poté vlijeme i horkou smetanu.
Proč horkou? Když nalijeme do karamelu smetany studenou, tak se dočkáme tance karamelových kapek všude kolem.

3. Vše spolu vymícháme dohladka, stáhneme z plotýnky a přidáme nasekanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nebudeme mít hladkou ganache. Necháme vychladnout.

4. Vychladlou ganache společně vyšleháme.

Sestavení dortu:

Korpusy je potřeba nechat řádně vychladnout a odpočinout. Nejlepší je, když korpusy pečeme den před plněním dortu.

Každý korpus 1x prořízneme, budeme tedy mít 4 pláty. Jelikož dort je naháč, tak se snažme o co nejpřesnější řez, nic nelze schovat pod krém, který na boky nedáváme.

Vždy si v míse krém/ganache pomyslně rozdělím na jednotlivé díly. Ganache si v tomto případě rozdělme na 4 díly alespoň od oka, nemusíme nutně vážit.
Jednotlivé pláty promažeme jedním dílem ganache a skládáme na sebe.
Jako poslední je samozřejmě vrstva ganache, do které naklademe dokola maliny na ozdobu.