pátek 9. listopadu 2012

Kuřecí Quesadilla s guacamole

Už dlouho jsem se chystala na nějaký ty mexický dobroty. Už jen při psaní článku zase slintám =). Jen škoda, že zrovna čedar, kterej je potřeba je poměrně drahej sýr. =/

Ingredience na Quesadilly:

2 tortily
2 stehenní řízky
1 červená cibule 
4 plátky slaniny
100g čedaru

Postup:

1. Kuřecí maso si nakrájíme, ochutíme (koření dle chuti, nejlépe něco mexického) a opečeme na grilovací pánvi. Opečené maso trochu pokrájíme.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a opékáme na trošce oleje na nízký plamen cca 25min (ano takhle dlouho, ale čekání se na chuti vyplatí .

3. Teď už jen opečeme slaninku a nastrouháme čedar na velkém struhadle a můžeme se dát do díla.

4. Na suchou rozehřátou pánev (ale ne naplno, tak středně nahřátou plotýnku) položíme tortilu. Na půlku tortily dáme od všecho půlku. Začneme kuřecím, dále slaninu, cibulku a nakonec čedar. Přiklopíme 2.půlkou tortily a chvilku přidržíme, poté tortilu otočíme a opečeme z druhé strany.

5. Vše je hotové, až se nám sýr rozteče a tortila na obou půlkách místy zhnědne.
Druhou tortilu uděláme úplně stejně. =)

*Poznámka: Tortilu nesmíme dělat na příliš velkém ohni, jinak by se nám dříve spálila než by se sýr roztekl.

Ingredience na guacamole:

1 zralé avokádo
(měkké, ale pozor na hnědé skvrny)
1/2 limetkové šťávy
2 cherry rajčátka
1 chilli papričku 
(my měli nakládané Piri Piri a dali jsme 2)
sůl a pepř

Postup:

1. Avokádo rozřízneme, chytneme do dlaní a zatočíme, půlky se nám sami hezky oddělí. Já měla hodně zralé avokádo a pecka mi sama vypadla. Jinak půlku s peckou vezmeme do dlaně a nůž ( ne keramický ) zasekneme do pecky a "vypáčíme" ji ven =).

2. Poté avokádo oloupeme, obě půlky dáme do misky a ihned zakapeme půlkou limetkové šťávy ( aby avokádo nezhnědlo ). Avokádo vidličkou "rozňahňáme" na kašičku.

3. Chilli papričky a rajčátka pokrájíme na malé kousky a smícháme s avokádem.

4. Nakonec dochutíme solí a pepřem a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.


Neříkám, že toto jsou přesné recepty na mexické jídlo, ale nám to chutnalo a i každej mexičan dělá stejné jídlo po svém.