čtvrtek 21. února 2013

Zapečené brambory s cuketou


Jak můžete vidět, tak má aktivita na blogu značně poklesla. Čímpak to asi bude? No samozřejmě, začal letní semestr, takže na nějaké kulinářské umění moc času není.

A teď k dnešnímu receptu. Konečně jsem se v obchodě dočkala malých cuket a ne těch přerostlých, které už jsou stejně uvnitř duté. Měl jsem šílenou chuť na brambory s cuketou, taky se člověk nemusí stále cpát masem. Tento recept je samozřejmě velkou improvizací, protože pevně danými surovinami pro mě byly akorát brambory a cuketa. =)



Ingredience:


3 obří brambory
1 cuketa
1 balení mini mozzarellek (125g)
2 hrsti cherry rajčat
2 hrsti tvrdého sýra (Eidam, Gouda,...atd)
4 lístky čerstvé bazalky (nemusí být)
1 šlehačka (kelímek 200g, samozřejmě neušlehaná)
2 střední vajíčka
špetka muškátového oříšku
větší špetka chilli
sůl, pepř
1PL oleje


Postup:


1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka.

2. Cuketu omyjeme a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na utěrku a z obou stran nasolíme, necháme "vypotit".




3. Šlehačku a vajíčka dáme do hrnečku a rozkvrdláme vidličkou. Přidáme pepř, muškátový oříšek a nadrobno nasekanou bazalku. Vše důkladně promícháme.




4. Pekáč vymažeme olejem a na dno naskládáme 1. vrstvu brambor (cca 1 a půl brambory) a nasolíme. Na brambory rozložíme všechnu cuketu a tu přikryjeme zbytkem brambor, které osolíme. Vše zalijeme šlehačkou s vajíčky a kořením. 




5. Nahoru naskládáme plátky/kousky cherry rajčátek a plátky mozzarellek. 




6. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem a pečeme na 220°C. Dokud nejsou brambory měkké (pokud pracujeme se syrovými bramborami, tak to trvá celkem dlouho)



Velká dobrota!! =)