pondělí 15. července 2013

Jak a čím nahradit vajíčka? Tak!

Máte například těsto skoro hotovo a žijete v domnění, že všechno máte. Pak ale zjistíte, že zrovna vajíčka nemáte. To není zrovna příjemné. Sama už jsem byla nucena po těchto babských radách sáhnout.

1. Práškem do pečiva (1 sáček odpovídá 1—2 vajíčkům)
Postup 1: 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1 lžící vody a 1 lžící octa
nebo
Postup 2:  1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1/2 lžíce oleje a 1/2 lžíce vody.

2. Pomocí droždí 
Postup: Sáček instantního droždí rozpustíme v 1/4 sklenici horké vody = 1 - 2 vajíčka (Dejte si pozor na výraznou chuť droždí, například do kynutých by to asi moc vadit nemuselo)
  
4. Bramborovým škrobem — Solamylem: 

Kynutá těsta — buchty. koláče, vdolky, vánočky, mazance, ale i houskový knedlík, karbanátky lze připravit zcela bez vejce i vaječné náhrady (pokud je součástí těsta tuk či mléko, pak přidáme těchto surovin o něco více než obvykle).

Do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky přidáme 1 lžíci Solamylu (těsto pro celou rodinu).
Na obalovaní řízků: 1 lžíci Solamylu a 1/4 litru mléka, trochu mouky (eventuálně sůl) — vše smícháme, nejlépe našleháme, pak řízky obalíme(naposledy v strouhance).

Vánoční cukroví: jedno vejce či dva žloutky nahradíme polovinou lžíce Solamylu rozmíchaného v 1 dl vody (a přidáme do těsta). Při tomto postupu je pak nutno přidat více mouky, aby zase těsto dostalo požadovanou konzistenci. - VYZKOUŠENO

Ale jsou to opravdu náhražky z nouze!