pondělí 25. listopadu 2013

Prejt nebo jitrnice



Když se dělala zabíjačka, tak samozřejmě nesměli chybět jitrnice a prejt. Jsou to mé dva nejoblíbenější produkty ze zabíjačky. Samozřejmě mám ráda všechno. Takový prejt po domácku jsme si udělali i my, i když jsme měli jen půlku prasátka. 

Ingredience:


1,5kg masa z ovaru
720g zabíjačkové buchty (2 veky)
3 velké sběračky vývaru z ovaru (750ml)
200g uvařených plic
100g syrových jater
1 celá palice česneku
1,5PL soli
1/2lž pepře
1lž nového mleté koření
2 vyrchovaté PL majoránky

Postup:


1. Housku zalijeme vodou a necháme nacucat. 

2. Připravíme si koření a prolisujeme česnek.

3. Z housky vymačkáme přebytečnou tekutinu.

4. Maso by se správně mělo nasekat takovým tím kolíbkovým nožem, ale nemáme, tak šlo také do mlýnku.

5. Játra, plíce i maso umeleme v mlýnku na nejhrubší nástavec.



6. Naposledy proženeme mlýnkem trochu namočené veky.

7. K umletému masu přidáme housku a koření a poctivě rukama hňácáme.

8. Přilijeme vývar a ňahňáme dokud nejsme spokojeni nebo dokud nás to nepřestane bavit. Ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme.

9. Polotovar dáme do pekáčků 1 velkej s vyšším okrajem a jeden klasický pekáč.



10. Pečeme na 180°C přibližně hodinu, ten v klasickém pekáčku se pekl déle protože byl vyšší a níž v troubě. Prejt je hotovo, když se na povrchu utvoří kůrčička. Když je prej horký, tak je stále měkký, zatuhne až po vychladnutí.




Prejt se dá jíst, jak studenej, tak teplej. Teplej ho mám ráda s bramborem a s kysaným zelím, studenej zase nakrájenej na plátky s hořčicí a chlebem.

Pokud byste chtěli dělat jitrnice, tak navíc musíte mít střívka a náplň nebudete péct v troubě, ale naplníte střívka, zašpejlujete a uvaříte, ale o tom někdy jindy.=)