čtvrtek 6. listopadu 2014

Frgály



Není frgál jako frgál. Každý ho dělá jinak a každý říká, že jen ten jeho je ten pravý. Netvrdím, že jsou pravé, ale určitě moc dobré. Tak s chutí do toho.

Správný frgál by měl dodržet hlavně dvě základní pravidla. Měl by mít průměr 30 cm a náplně by mělo být dvakrá více, než těsta. S druhem náplně už bych tak přísná nebyla, nejznámější jsou samozřejmě hruškové, makové, povidlové a tvarohové. V tomhle si však myslím, že kreativitě se meze nekladou. Frgály nejsou zdobené jako klasické koláče, ale převážně jednodruhové a sypané drobenkou. Pochází z Valašska a vždy se pekly na slavnosti či svatby. První písemná zmínka o frgálu je už z roku 1826. V roce 2013 se valašský frgál stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje EU.

Frgály se vyznačuje i svou dlouhou trvanlivostí. Já sama za sebe mohu potvrdit, že nejvíce vláčný zůstal hruškový frgál. Jen na frgály se opravdu hodí ta hustá povidla a ne náš "spíše džem". Jen teda s těma octomilkama je to teď pěkný peklo dělat a uskladňovat něco kynutého. Ale nás nic nezastaví, tak se pojďme na to vrhnout.

Ingredience: 
na 4 frgály o průměru 30cm

500 g mouky 
(250g hladké a 250g polohrubé)
75g moučkového cukru
35g droždí
250ml mléka
125g změklého másla
2 žloutky
2PL cukru
špetka soli
žloutek na potření

Na pokapaní:

100g másla
50g rumu

Postup: 


1. Obě mouky vsypeme do mísy a promícháme.

2. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí.

3. Ohřejeme si mléko tak, abychom v něm udrželi prst a polovinu ho nalijeme na droždí.

4. Zasypeme moučkovým cukrem, přihrneme trošku mouky a pod utěrkou necháme 15 minut vzejít kvásek.

5. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě.

Kynutí má celkem 3 fáze, ale všechny úplně stejné. Není to jako u klasických koláčů, že jen těsto necháme 60 minut kynout, ale s tímto se musíme během kynutí trochu pomazlit.

6. Těsto necháme kynout 20 minut a poté důkladně propracujeme, znovu 20 minut kynout a poté důkladně propracujeme, posledních 20 minut kynutí a poslední propracování.

Po posledním propracování už jdeme s těstem ihned pracovat. Celková doba kynutí je 60 minut.

7. Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vytvarujeme hladký bochánek.

8. Každý bochánek rukama vytáhneme do všech stran na kolo o průměru 30 cm. 

9. Na každé kolo rozprostřeme náplň dle chuti. 

Moje náplně:

maková
hrušková
2x povidlová

10. Každý okraj potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a necháme frgály ještě chvilku odpočívat.

11. Frgály posypeme žmolenkou a pečeme na 180°C přibližně 20 minut, až zezlátnou okraje.

12. Po upečení každý frgál důkladně potřeme/pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.


Frgály mám ráda, ale mnohem častěji mě můžete vidět dělat klasické koláče či moravské. Opravdu nešetřete na náplni, i když už máte pocit, že se vám to na ten frgál nemůže vejít. Já ji tam měla dost, ale stále ne tolik, kolik by vážně mělo být.