pátek 24. dubna 2015

{hříšný} Čokoládový cheesecake s malinami



Tentokrát tu mám něco pro milovníky čokoládyBlížil se víkend a tím i "oslava" svátku mého taťky. Jelikož je milovníkem hořké čokolády, tak nebylo moc dlouho nad čím přemýšlet. Víkend předtím jsme měli Krtkův dort a tak jsem klasický dort dělat nechtěla. Konečně jsem se i já dokopala do použití Philadelphie, protože tahle varianta si ji opravdu zaslouží. Co to vlastně cheesecake je už mnoho z nás ví, ale kdo ne, tak zde je krátký popis.

Chessecake (čti "čískejk") - je pečený sladký dezert (dělají se i nepečené nebo dokonce slané varianty), který vždy musí obsahovat - nadrcené sušenky, máslo, krémový sýr (Philadelphia nebo Buko), vajíčka a cukr. Další ingredience jako ovoce, čokoláda, koření atd. už jsou čistě na představivosti a chuti.

Troška historie:
Mnoho lidí se domnívá, že Cheesecake k nám přišel z Ameriky, to je však omyl. Tam se zrodila pouze jeho současná nejrozšířenější verze.
Původ má cheesecake ve starém Řecku 2000 let před naším letopočtem, konkrétně na ostrově Samos. Touhle dobrotou se ládovali sportovci už na prvních Olympijských hrách v roce 776 před naším letopočtem, kde byl cheesecake považován za skvělé doplnění energie.
Od Řeků se dostal k Římanům, kteří recept na cheesecake vzali jako svou válečnou kořist. Přes Římany se dostal dále do východní Evropy a Velké Británie, kde se začalo s většími experimenty. První kuchařka, ve které byl popsán recept na cheesecake vyšla v roce 1545.
Podoba současného cheesecaku se začala rodit až v 18. století, když Evropané stěhující se do Ameriky s sebou přinesli i recept.
Největším zvratem v celé chuťové historii však bylo náhodné objevení tzv. cream cheese. O tom, kdo ho jako první objevil se vedou spory, ale hlavní je, že byl vůbec objeven. Sýr byl pojmenován podle města Filadelfie pro jeho image, kterou je čistota a jídlo nejvyšší kvality. Ještě proběhly nějaký čachry machry, aby se sýr dostal do celého světa a bylo to. Sýr Philadelphia je neodmyslitelnou součástí cheesecaku.

Co si budeme povídat, Philadelphia je dosti drahá (v Albertu 125g za 39,90Kč), tak se všude ve světě začalo nahrazovat regionálními mlékárenskými produkty. To už však neuděláme cheesecake, ale tvarohový dort. 
Neříkám, že "cheesecake" z něčeho jiného není dobrý, ale připravíte se o tu lahodnou chuť. Sama, když dělám "cheesecake" jen tak pro nás doma a ještě k tomu třeba nepečený, tak sáhnu po mascarpone. Jednou za čas je ale vážně skvělé si ho udělat z Philadelphie.


Ingredience:
(dortová forma 24 cm)

180g koka sušenek (1 krabice)
70g mletých oříšků
100g rozpuštěného másla

600g krémového sýra (Philadelphie)
200g hořké čokolády
(alespon se 70% kakaa)
3 vajíčka
120g moučkoveho cukru
1 malý kelímek zakysané smetany

Postup:



1. Sušenky si rozdrtíme nějakým super drtičem nebo přijde stará dobrá metoda - pytlík a váleček.

Sušenky vložíme do pytlíku a válíme a válíme, dokud nemáme drt, bordelu je z toho všude požehnaně, ale co se dá dělat.

2. Drcené sušenky smícháme s mletými oříšky a rozpuštěným máslem.

Já jsem mlela oříšky i sušenky dohromady, ale oříšky už jsem drcené

3. Drobenku natlačíme na dno formy, nejlépe oblou stranou lžíce a dáme do ledničky chladit.

Zatím, co nám odpočívá korpus si zapneme troubu na 160°C, na dno trouby vložíme pekáč  s vodou (abychom měli v troubě vlhko) a připravíme krém.

4. Do krémového sýra metličkou jemně zapracujeme cukr. Pokud používáte robota, tak na nejnižší možné líné otáčky.

5. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni za stálého míchání přiléváme ke krému.

6. Teď přijdou na řadu vajíčka, která vmícháváme po jednom jako u odpalovaného těsta. Vždy přidáme jedno a dokud se nezapracuje do směsi, tak další nepřidáváme.

7. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu jen tak, aby se vše propojilo.





Možná se divíte, proč to prostě nemůžete celé smixovat dohromady, když máte super šlehací stroj. Do krému na cheesecake by se mělo dostat co nejméně vzduchu, čím víc mícháte a šleháte, tím více vzduchu se do krému dostane. Je to přesně naopak než u kynutého těsta, kde chceme vzduchu co nejvíce.

8. Vyndáme si z ledničky sušenkový základ a vlijeme na něj krém.

S formou párkrát bouchneme o stůl nebo o linku, aby utekly nechtěné bublinky.


9. Dort pečeme 60 minut na 160°C.

Jak poznáte, že je hotovo?
Cheesecake by neměl být úplně upečený. Když s formou zaklepeme, tak by se měl uprostřed ještě třepat jako pudink. Stejně necháváme chladnout v otevřené troubě, kde se časem dotáhne. A i kdyby jste ho přepekli, tak se nic neděje. Maximálně vám povrch popraská a cheesecake bude připomínat spíše tvarohovej dort. I tak je to dobré a čím více cheesecaků upečete, tím spíše odhadnete, kdy je hotov.

Jak už jsem psala, tak cheesecake nechte vychladnout v otevřené troubě a pak ho vychlaďte v lednici.

Já upřímně měla z chuti cheesecaku strach, přeci jen má Philadelphia svou chuť a když jsem ochutnala kousek z teplého, co odpadlo, tak jsem nebyla nadšená. 

Ale vychlazený a ještě s malinami chutná božsky a naštěstí to není jen můj názor.

No a takovej načančanej byl, pak jsem si do toho drcla, maliny se rozutekly, tak jsem jen naházela na hromadu. :D



"Tééétooo, já ci malinuuu!"