pondělí 18. května 2015

Moje rodinná kuchařka - Jamie Oliver's FOOD Tube



V pátek 15.května proběhl po celém světě tzv. Food Revolution Day (Den revoluce ve stravování). Jedná se o celosvětovou kampaň, kterou zaštiťuje Jamie Oliver. Hlavní myšlenkou této akce je, aby lidé začali přemýšlet nad tím co jí a co dávají jíst svým dětem. 
Je hezké, že je k tomu určen nějaký den, během kterého se konají akce a každý do toho jde po hlavě. Pro lidi, kteří jsou nerozhodní je to například motivující, ALE
Chcete změnit své stravování nebo stravování své rodiny? Tak začněte klidně dnes, i když je 18.května.
Změna stravování neznamená, že musíte jíst samou zeleninu. Osobně si myslím, že v České republice na tom nejsme zrovna nejhůř, co se vaření doma týče. Ani podle oficiálních statistik to není nejhorší. Bohužel se u nás stále více rozšiřuje trend polotovarů. Krmí nás tím z reklam, jak je to vlastně v pořádku, a že polévka z pytliku je pro celou rodinu to nejlepší. Kvalitní jídlo nemusíme vařit z nejdražších surovin, někdy ani ta cena neodpovídá kvalitě. 
Kdybych měla psát dál na toto téma, tak tím možná zaplním celý blog. Jednoduše by se každý měl zamyslet nad svým stravováním a vařením. Když každý začne sám u sebe, tak pak může pokračovat i u dalších.

15. května u nás zároveň vyšla kuchařka z produkce Jamie Oliver's FOODTube s názvem Moje rodinná kuchařka. Milně by se někdo mohl domnívat, že se jedná o kuchařku samotného Jamieho. Autorkou kuchařky je už od pohledu sympatická Kerryann Dunlop. Kerryan byla Jamieho studentkou v jeho projektu Fifteen. Od té doby uplynul nějaký čas a nyní je tu tato "kapesní" kuchařka s 50ti lákavými recepty. Sama autorka na prvních stránkách kuchařky píše, že za dobré domácí jídlo člověk nemusí utratit celou výplatu. Stačí přemýšlet a chytře nakupovat, poté se dá vykouzlit i za málo peněz luxusní jídlo. 
Každé jídlo obsahuje suroviny, které jsou lehce dostupné a jejich seznam není vůbec dlouhý, naopak. Seznam surovin včetně postupu se vejde na jednu stranu A5 a na jej doplňuje pestrobarevná fotografie.
Je to první kuchařka z této edice, kterou vlastním a nápad se mi velmi líbí. Tímto bych chtěla poděkovat MLD Publishing, že mi kuchařku poskytly.  Oslovili mě i předchozí dvě kuchařky z této edice:
BBQ kuchařka  a Sladká kuchařka, která má naprosto dokonalou obálku. Kuchařkou, která by se ke dni Food Revolution Day velmi hodila je podle mě Vařte chytře jako Jamie. Samozřejmě výběr kuchařky je čistě na vás. Se mnou se můžete těšit na recepty z kuchařky Moje rodinná kuchařka.