neděle 20. září 2015

Guacamole dip



Jednou z nejlepších omáček či dipů k mexickým pokrmům je bezpochyby guacamole. Přesto, že obsahuje samo o sobě chilli papričku, tak stáhne výraznost pokrmu. Pokud je ještě v kombinaci se zakysanou smetanou, tak pak už se jídlu nedá odolat vůbec. Avokádo samo o sobě nemá moc chuť a proto se dá jakkoliv ochutit. Guacamole se nepoužívá jen k hlavním chodům, ale i jako pomazánka nebo dip k nachos.


Troška hist(e)orie - guacamole je sice populární hlavně v Mexiku a v USA, ale jeho oblíbenost se rozšířila po celém světě. Původem pochází od Aztéků a jeho tradiční podoba je taková, jakou si uděláme i dnes. 
Vše jde kupředu a tedy i guacamole si můžete dochutit dalšími ingrediencemi. Záleží už na vaší chuti a na tom, k čemu budete guacamole podávat.


Ingredience:

1 zralé avokádo
(měkké, ale pozor na hnědé skvrny)
šťávu z půlky limetky
1 rajče
1 - 2 chilli papričky
sůl a pepř

Postup:

1. Avokádo kolem dokola nařízneme až k pecce.

2. Chytneme do dlaní a zatočíme, půlky se nám sami hezky oddělí. 



Já měla hodně zralé avokádo a pecka mi sama vypadla. Jinak půlku s peckou vezmeme do dlaně a nůž ( ne keramický ) zasekneme do pecky a "vypáčíme" ji ven =).

3. Poté avokádo oloupeme, obě půlky dáme do misky a ihned zakapeme půlkou limetkové šťávy ( aby avokádo nezhnědlo ). 




4. Avokádo vidličkou "rozňahňáme" na kašičku.

5. Chilli papričky a rajče pokrájíme na malé kousky a smícháme s avokádem.

6. Nakonec dochutíme solí a pepřem a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.