Je léto a šťavnatost ovoce na nás kape z každého stromu. Jíme ho na kila ať už čerstvé, odšťavněné, zmražené, v koláčích nebo zamotané do knedlíku. U těch knedlíků se dnes trošku pozastavíme. Ať je sezóna čehokoliv a hlavně borůvek v Krkonoších, tak restaurační cedule z každého rohu řvou nějaké ovocné knedlíky. Samozřejmě je to dobré a udělat dobrej ovocnej knedlík taky není nic zrovna jednoduchého. Ale přeci jen je léto a naše tělo by raději jedlo jídla lehčí, než je kynutý knedlík.
Jsou dvě varianty, buď odolat a nedat si nic nebo zkusit semnou tento jednoduchý recept na tvarohové noky.
Obecně jsem si oblíbila i tvarohové plněné knedlíky pro jejich lehkost, ale stále je s nimi při vaření dost práce, když se balí ovoce. S noky máme za málo práce hodně muziky. Ušoulá se noček, uvaří omáčka, pár kousků na ozdobu a tradá...
Jsou dvě varianty, buď odolat a nedat si nic nebo zkusit semnou tento jednoduchý recept na tvarohové noky.
Obecně jsem si oblíbila i tvarohové plněné knedlíky pro jejich lehkost, ale stále je s nimi při vaření dost práce, když se balí ovoce. S noky máme za málo práce hodně muziky. Ušoulá se noček, uvaří omáčka, pár kousků na ozdobu a tradá...
Ingredience:
Na noky:
1 vanička tvarohu (250g)
100 g celozrnné mouky
2 vajíčka
40 - 50g změklého másla
1lž citronové nebo pomerančové kůry
špetka soli
Na omáčku:
500g ovoce
(jahody, švestky, meruňky atd...)
agavový nebo datlový sirup
(dle chuti)
Postup:
Začneme tvarohovými noky, musí si totiž trochu odpočinout.
1. Rozdělíme si žloutky a bílky.
2. Žloutky vyšleháme s máslem, přidáme tvaroh, sůl a kůru z citrusu.
3. Směs smícháme s moukou a na úplný konec přidáme vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto necháme odpočinout a mezitím začneme s přípravou omáčky. Omáčka je velmi jednoduchá.
4. Ovoce rozmačkáme v rendíčku dle toho, jak velké chceme kusy.
5. Dosladíme sirupem a chviličku povaříme. Postačí 5 - 10 minut.
Velmi záleží na tom, jak máte zralé ovoce. Prostě vařte, dokud nebude ovoce měkké.
Teď už nám zbývá jen uvařit noky.
6. Pomocí dvou lžící tvoříme noky, které vkládáme do vroucí vody.
7. Noky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Ihned vyndaváme!
Do hlubokého talíře nalijeme omáčku, záleží už na vás, zda chcete mít omáčku teplou nebo studenou. Vložíme noky a můžeme se pustit do jídla. Rychlý sladký oběd je na světě.
Dobrou chuť
Vaše Dulča