Barvy a vůně podzimu, tak taková je tahle dýňová bábovka. Na řezu se prolíná oranžová s hnědou, voní po perníku a dýně jí dodává neskutečnou vláčnost. Vláčná zůstává opravdu dlouho. Receptem jsem se inspirovala u Marušky, která má bábovku samozřejmě ve veganské verzi.
Hledáte v receptu cukr? Marně, sladkost bábovce dodávají pouze datle. Pokud téměř nesladíte, tak se můžete použít jenom datlový sirup. S takovou verzí jsem byla spokojená já a malá Juli, jenže jsem bábovku mohla jíst sama. Ostatní v rodině radši sladší variantu. Udělala jsem tedy kompromis a přidala ještě datlovou pastu, která dohnala potřebou sladkost klasických bábovek.
Ingredience:
250g hladké mouky
1 prášek do perníku
1/2 lžičky jedlé sody
1 malá dýně Hokkaido (200g po upečení)
1 lžička jablečného octa
200 ml mléka
1 vajíčko
50 ml kokosového oleje
100g datlového sirupu
50g datlové pasty
+ 50 ml mléka
4 lžíce kakaa + 50 ml mléka
Na ozdobení:
100g hořké čokolády
1 lžička kokosového oleje
pistácie
Postup:
1. Dýni si zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky, loupat nemusíme. Upečeme na 200°C přibližně půl hodinky. Dýni musíme používat vychladlou, ideální je si připravit den předem.
Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na bábovku.
2. Ve velké míse smícháme mouku, prášek do perníku a jedlou sodu.
Jak je to s tím vyklápěním z formy, za tepla nebo nechat vychladnout?
Vše záleží na tom, jakou vlastníte formu.
- Silikonová forma - nevymazávat - vyklápět studené
- Pokud ji budete vyklápět teplou, tak vám vršek zůstane ve formě.
- Litinová, kameninová nebo keramická forma - vymazat a vysypat - vyklápět teplé
- Pokud bábovka nechce ven, tak namočte kuchyňskou utěrkou a obalte ji kolem formy. Za chvilku pustí a jestli ne, tak nevadí, stejně se sní. :)