středa 30. října 2019

Řepáky aneb bramboráky s červenou řepou


Chcete do svého jídelníčku zařadit více červenou řepu, ale úplně nemusíte její chuť? Doporučuji vám vyzkoušet řepáky. Jsou to vlastně bramboráky, kam dle svého uvážení přidáte navíc červenou řepu. Už je pouze na vašich preferencích, zda to uděláte půl na půl nebo jako já 2:1 brambory:řepa.
Ochucení už je pak stejné jako u bramboráků - majoránka, česnek, sůl. Někdy přidávám i drcený kmín nebo mletý koriandr. Když je chci vážně spešl, tak přihodím smaženou cibulku nebo na kousíčky uzené maso.
Kreativitě a chutím se meze nekladou, berte tedy tento recept jako pouhou inspiraci.




Ingredience:
2 středně velké řepy
4 velké brambory
500 ml  kefíru
2 vajíčka
cca 200g hladké mouky
majoránka
česnek (minimálně půl palice)
sůl

Postup:

1. Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme na jemno.

2. Z řepy vymačkáme veškerou šťávu, kterou použijeme na výrobu bulek.

3. Nastrouháme na jemno i brambory a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

4. Brambory přidáme k řepě, osolíme, přisypeme majoránku a prolisujeme česnek.

5. Rozklepneme vajíčka a promícháme.

6. Ke směsi přilijeme kefír a postupně přimícháváme mouku.

7. Řepáky smažíme ve vyšší vrstvě sádla.




Vždy si dělám první testovací bramborák, případně dochucuji či přisolím nebo přidám mouku. Poměr je hodně o odrůdě brambor a tak nějak o všech surovinách. Je potřeba si to zkrátka vychytat a po prvním testovacím řepáku ještě doladit.