Ingredience:
250g hladké mouky
125g másla
2-4PL studené vody
1 žloutek
1 žloutek
60g moučkového cukru
(pokud děláme na slano, tak nedáváme)
špetka soli
(pokud děláme koláč na slano, tak přidáme 1lž soli)
Postup:
1. Mouku si dáme na vál a přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo. Rukama důkladně spojíme dohromady (trochu to připomíná drobenku).
2. Přidáme ledovou vodu, žloutek s cukrem či solí a co nejrychleji vše ručně propracujeme.
3. Vypracujeme krásně hladké a voňavé těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
Minimální doba odpočinku je tak 1 hodina, aby se s těstem jakž takž tobře pracovalo. Ale stejne je to ne rozvalování mrcha. :D
Minimální doba odpočinku je tak 1 hodina, aby se s těstem jakž takž tobře pracovalo. Ale stejne je to ne rozvalování mrcha. :D