Ta naše Karolínka je opravdové zlatíčko. A. byla na instruktorském kurzu na horách a D. doma jako vzorný tatínek hlídal Týnku s Karolínkou. Přijeli k nám návštěvu a samozřejmě u nás Kájinka musela zůstat, že nebude večer plakat, že bude hodná. A opravdu byla zlatíčko, ve čtvrt na 9 jsem spolu dokoukali Madagaskar 3 a pak už stačilo přečíst 2 stránky pohádky O kouzelném jablíčku a byla tuhá. REKORD! U nás většinou usíná kolem půlnoci a ještě většinou s pláčem, ale jelikož ráno brzy vstávala a odpoledne nespinkala, tak byla hned tuhá. Ráno se probudila a povídá mamce:,,Babičko, já jsem spala jako dudek." =D
Sice měla jet po obědě domu, ale samozřejmě, že nechtěla. Zůstali jsme tedy spolu doma sami, protože mamka musela za babičkou. Navrhla jsem, že něco upečem a samozřejmě Kájinka byla hned pro. Už si přistrkovala židli k lince a běžela si pro zástěru. =) Co budeme péct jsem už měla vymyšleno ráno, protože jsem to stejně měla v plánu, i kdyby tam nebyla.
Připravila jsem si ingredience a mohli jsme jít na to.
Ingredience:
Na těsto:
150g polohrubé mouky
100g cukru
2 vejce
9PL teplé vody
5PL oleje
1/2 PDP
2lž perníkového koření
2PL kakaa
Na krém:
250g tvarohu (1 vanička)
1 vrchovatá PL švestkových povidel
cukr dle chuti
Na potření rolády:
2PL tvarohu
2PL zakysané smetany
2PL cukru
(vše smícháme)
Postup:
1. Mouku, PDP, perníkové koření a kakao smícháme dohromady.
Naše malá modelína. Pořád jsem je slyšela: ,,Tetooo, mě taky vyfoť". =) |
2. Vajíčka, cukr, teplou vodu a olej spolu vyšleháme.
3. Sypkou směs budeme za stálého šlehání přisypávat k tekuté směsi.
Vrchní olizovač poprvé. |
4. Plech si vyložíme pečícím papírem a papír ještě potřeme olejem, aby nám šel z rolády hezky dolu.
5. Na takto připravený plech vylijeme těsto a důkladně rozetřeme.
Vrchní olizovač podruhé. |
6. Pečeme na 180°C cca 10 min, raději hlídáme a testujeme špejlí, já bohužel trošku přepekla a pak se mi roláda zlomila, ale krém vše poupravil.
7. Zatím co se nám peče roláda si připravíme krém. Jednoduše tvaroh smícháme s povidly a dochucujeme cukrem.
8. Když je roláda hotová i s pečícím papírem ji přeneseme na utěrku, zabalíme do rolády a necháme vychladnout.
10. Smotanou roládu přeneseme na tác a dáme na chvilku do lednice zatuhnout.
11. Nakonec roládě odřízneme nevzhledné okraje a celou ji obmažeme krémem na potření.