sobota 16. března 2013

Jak přepustit máslo?

Proč se máslo přepouští? 
Protože, když chceme smažit na másle a nic bychom s ním neudělali a jen tak ho dali na pánev, tak se nám začne velmi rychle připalovat. Proto máslo tzv. přepouštíme, aby se dalo na másle smažit stejně pohodlně jako na oleji a přitom náš pokrm měl výtečnou chuť.

A jak se přepouští máslo? 
Potřebné množství másla si rozehřejeme na pánvi. Na hladině se nám začne tvořit bílá pěna a to je právě to, co mi tam nechceme. Proto tuhle bílou pěnu budeme lžící z povrchu sbírat dokud tam nějaká bude. Zbude nám pouze čiré máslíčko, které ještě pro dokonalost přecedíme přes velmi jemné síto či plátýnko, abychom se zbavili i usazenin na dně. 
Na takto upraveném másle můžeme z vesela smažit a pokud si chceme udělat do zásoby, tak můžeme. Poté co ho dáte do lednice, tak ztuhne a vydrží i několik týdnů. Pak stačí jen kousek ukrojit a hned smažit.