sobota 16. března 2013

Jak udělat jíšku?

K čemu slouží jíška? 
Jíška nám slouží k zahuštění různých omáček. Můžeme se setkat i s názvy zásmažka či zápražka.

Světlou či tmavou? 
Záleží na potřebě, ale obě začínáme dělat úplně stejně. Světlou jíšku použijeme spíše do smetanových omáček jako např. Kuře na smetaně a tmavá jíška se používá do tmavých omáček. Ale není to podmínkou.

Jak teda udělat takovou jíšku? 
Vystačíme si s hladkou moukou a máslem. Suroviny dáváme 1:1, teda na 1PL másla 1PL mouky, množství záleží na potřebě. Máslo si dáme rozpustit na pánev, až začne pěnit, zasypeme moukou a chvilku mícháme. Směs nám začne zlátnout a v tu chvíli máme hotovou světlou jíšku. Abychom získali jíšku tmavou, tak necháme mouku s máslem na pánvi déle až téměř do hněda. Ale musíme pořádně míchat, aby se nám jíška nepřipálila. Hotovou jíšku přidáme do omáčky a necháme chvilku provařit.