čtvrtek 30. května 2013

Plněné bramborové knedlíky mletým masem se zelím

Miluju bramborové knedlíky. Mňam. Většinou jsou plněné knedlíky známé s uzeným, ale proč neudělat malou změnu. Plněné knedlíky jsem dělala poprvé, a i když nebyly vzhledově nejkrásnější, tak byly fáákt dobrý. =)


Ingredience pro 4 - 6 osob:


Bramborové těsto:

900g vařených brambor (cca 1kg v syrovém stavu)
260g hrubé mouky (dávala jsem i půl na půl s polohrubou a také to vyšlo)
1 vejce
sůl

Náplň:

500g mletého masa
1 střední cibule
sůl, pepř

Zelí:

1 velká cibule
2 balení kysaného zelí
cukr

Postup:


Náplň: 


1. Cibulku si orestujeme na pánvi. Přidáme maso, které pořádně "rozklofeme", osolíme a opepříme.

2. Směs si dáme chladnout a pustíme se do těsta.

Bramborové těsto:


1. Den předem si uvaříme brambory do měkka.

2. Další den si brambory oloupeme a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle.

3. K bramborám přidáme vejce, mouku a sůl.

4. Vše zpracujeme v těsto, které nenecháváme moc dlouho stát, protože by nám řídlo.

Než začneme těsto válet, tak si dáma vařit osolenou vodu ve velkém hrnci, aby dosáhla přibližně bodu varu, když budeme mít hotové knedlíky.

5. Těsto vyválíme na pomoučněném válu na tloušťku cca 0.5cm. Rozdělíme rádýlkem na čtverce.

Knedlíky:


1. Do středu každého čtverce dáme náplň. Rohy čtverce k sobě přimáčkneme a vytvoříme jakýsi měšec. V ruce zakulatíme do tvaru míčku a hlavně si dáme pozor, abychom někde neměli nějakou díru.





2. Do vroucí vody vkládáme knedlíky a vaříme cca 10-15min.

Zelí:

1. Na oleji v hrnci si zesklovatíme cibulku.

2. Přidáme scezené zelí, přilijeme hrneček vody a dusíme. Pokud je zelí moc kyselé můžeme klidně přisladit. U zelí už záleží pouze na Vaší chuti.

Na talíř si dáme zelí a na něj jako vajíčka do hnízda posadíme knedlíky. Dobrou chuť. =)