3 týdny až 14 dní
před Vánoci
Moje nejmilovanější cukroví, které vždy dělala maminka. Tohle opravdu nesmí chybět na našem vánočním stole. Poctivě chodím ujídat do ložnice na skříň a do Vánoc vždy vyhlodám kráter, pak už nedosáhnu a s židlí bych byla moc nápadná. =D Je vážně boží. No co by nebylo boží, když je v tom kokos. Cokoliv s kokosem mohu na kila. =)
Ingredience:
200g hladké mouky
200g cukru
200g tuku (Hera)
200g strouhaného kokosu
1 vejce
Postup:
1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, kokos a promícháme.
2. K suché směsi nastrouháme Heru a přidáme jedno vajíčko.
3. Patláma matláma a vypracujeme hezky rukou kompaktní těsto.
4. Těsto zabalíme do folie a dáme spinkat do ledničky klidně přes noc, minimálně však na 1 hodinu.
5. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučněném válu na placku a vykrajujeme nebo plníme do formiček. (Těsto se hůř vyvaluje, protože obsahuje hodně kokosu a je to původně recept na těsto do formiček, ale my ho vždy vykrajovali a také to jde.)
6. Pečeme na 175°C hezky do růžova přibližně 10 min.
Vlevo všechno kokosové cukroví a vpravo pokus se zbytky. |
*TIP: Ideálně společně pečte stejně velké kusy cukroví. Jinak byste měli část spálenou a část nedopečenou.
Jak a čím takovéhle cukroví nazdobit?
Vlastně čímkoliv. U nás doma zdobíme za pomoci čokolády, oříšku a kokosu.
Kokosku napůl namočíme, necháme okapat a obalíme v kokosu
Na střed kokosky kápneme čokoládou a dáme oříšek.
Kokosku jen postříkáme čokoládou.