středa 4. prosince 2013

{maminčino} vykrajované kokosové cukroví

3 týdny až 14 dní 
před Vánoci



Moje nejmilovanější cukroví, které vždy dělala maminka. Tohle opravdu nesmí chybět na našem vánočním stole. Poctivě chodím ujídat do ložnice na skříň a do Vánoc vždy vyhlodám kráter, pak už nedosáhnu a s židlí bych byla moc nápadná. =D Je vážně boží. No co by nebylo boží, když je v tom kokos. Cokoliv s kokosem mohu na kila. =) 


Ingredience:


200g hladké mouky
200g cukru
200g tuku (Hera)
200g strouhaného kokosu
1 vejce

Postup:


1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, kokos a promícháme.

2. K suché směsi nastrouháme Heru a přidáme jedno vajíčko.

3. Patláma matláma a vypracujeme hezky rukou kompaktní těsto.

4. Těsto zabalíme do folie a dáme spinkat do ledničky klidně přes noc, minimálně však na 1 hodinu.

5. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučněném válu na placku a vykrajujeme nebo plníme do formiček. (Těsto se hůř vyvaluje, protože obsahuje hodně kokosu a je to původně recept na těsto do formiček, ale my ho vždy vykrajovali a také to jde.)

6. Pečeme na 175°C hezky do růžova přibližně 10 min.


Vlevo všechno kokosové cukroví a vpravo pokus se zbytky.


*TIP: Ideálně společně pečte stejně velké kusy cukroví. Jinak byste měli část spálenou a část nedopečenou.

Jak a čím takovéhle cukroví nazdobit?


Vlastně čímkoliv. U nás doma zdobíme za pomoci čokolády, oříšku a kokosu.

Kokosku napůl namočíme, necháme okapat a obalíme v kokosu
Na střed kokosky kápneme čokoládou a dáme oříšek.
Kokosku jen postříkáme čokoládou.