Tento měsíc byla výzva zajímavá. Mohli jsme si dělat co jsme chtěli z celé historie Daring Bakers nebo Daring Cooks výzev. Naše hostitelka pro tento měsíc měla značné zdravotní potíže. Tak jsem tedy hledala, hledala a dohledala. Stejně jsem se na tento recept z výzvy chystala dlouho a teď jsem k tomu měla ještě důvod. Názvem výzvy tohoto měsíce byla super rozpočítavačka, která se používá v anglicky mluvících státech Eenie Meenie Miney Moe. Krásně vystihuje to, že si máme vybrat co chceme. Ten chce to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme všechno. =)
Mnou vybraná výzva se objevila na stránkách v březnu 2012 a připravily ji Sara a Erica z blogu Baking JDs. Šlo o to, abychom upekli nějaké housky nebo chleba a popatlali je speciální polevou jménem Dutch Crunch Topping (holandská křupavá poleva).
Slečny už uvedly recept, jak na housky, tak na chleba. Tak jsem se pustila podle jejich receptu i do houstiček. Z výsledného produktu jsme měli utvořit i sendvič. To už bylo spíše takové, co dům dal. A sendvič posloužil jako výborná svačinka.
Postup:
1. Pokud pracujeme se sušeným droždím, tak všechny ingredience dáme do misky a promícháme.
2. Pokud pracujeme s čerstvým droždím (kostkou), tak nejdřív droždí uňahňáme s cukrem na "blátíčko" a poté přidáme vodu,olej, mouku a sůl.
2. Pokud pracujeme s čerstvým droždím (kostkou), tak nejdřív droždí uňahňáme s cukrem na "blátíčko" a poté přidáme vodu,olej, mouku a sůl.
3. Konzistence se nejvíc podobá těstu na lívance. Necháme 15 minut odpočinout.
Postup:
1. Pokud pracujeme se sušeným droždím, tak v míse smícháme droždí, vodu, mléko a cukr. Směs necháme přibližně 5 minut odpočinout. Ve směsi by se měly začít tvořit bubliny.
Pokud pracujeme s čerstvým droždím, tak v míse připravíme kvásek, jak už můžete být u mě zvyklí. Přilijeme zbytek mléka, vodu a dále pokračujeme stejně.
2. Přidáme olej, sůl a polovinu množství mouky. Mícháme buď vařečkou a postupně po přidáváme další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Není nutné použít všechnu mouku!
3. Těsto si přendáme na lehce pomoučněný vál a chvilku ručně hněteme, až je hladké těsto a pružné.
4. Čistou mísu lehce vymažeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta, který přikryjeme utěrkou.
5. Těsto necháme na teplém místě asi hodinku kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a ostrým nožem ho rozdělíme na 6 stejných částí.
7. Uválíme 6 stejných pěkně hladkých bochánků, které dáme na vyložený plech pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout.
8. V tuto chvíli si začne připravovat Dutch Crunch Topping.
9. Na vykynuté bulky nandáme pořádnou vrstvu polevy. Použijte celou dávku, i když se zdá hodně.
10. Pečeme 25-30 minut dozlatova na 190°C. Před podáváním necháme zcela vychladnout.