středa 31. července 2013

Einie Meenie Miney Moe! - Dutch Crunch Topping - Výzva The Daring Bakers July 2013






Tento měsíc byla výzva zajímavá. Mohli jsme si dělat co jsme chtěli z celé historie Daring Bakers nebo Daring Cooks výzev. Naše hostitelka pro tento měsíc měla značné zdravotní potíže. Tak jsem tedy hledala, hledala a dohledala. Stejně jsem se na tento recept z výzvy chystala dlouho a teď jsem k tomu měla ještě důvod.  Názvem výzvy tohoto měsíce byla super rozpočítavačka, která se používá v anglicky mluvících státech Eenie Meenie Miney Moe. Krásně vystihuje to, že si máme vybrat co chceme. Ten chce to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme všechno. =)


Mnou vybraná výzva se objevila na stránkách v březnu 2012 a připravily ji Sara a Erica z blogu Baking JDs. Šlo o to, abychom upekli nějaké housky nebo chleba a popatlali je speciální polevou jménem Dutch Crunch Topping (holandská křupavá poleva).


Slečny už uvedly recept, jak na housky, tak na chleba. Tak jsem se pustila podle jejich receptu i do houstiček. Z výsledného produktu jsme měli utvořit i sendvič. To už bylo spíše takové, co dům dal. A sendvič posloužil jako výborná svačinka.







Postup:



1. Pokud pracujeme se sušeným droždím, tak všechny ingredience dáme do misky a promícháme. 

2. Pokud pracujeme s čerstvým droždím (kostkou), tak nejdřív droždí uňahňáme s cukrem na "blátíčko" a poté přidáme vodu,olej, mouku a sůl. 




3. Konzistence se nejvíc podobá těstu na lívance. Necháme 15 minut odpočinout. 


Postup:



1. Pokud pracujeme se sušeným droždím, tak v míse smícháme droždí, vodu, mléko a cukr. Směs necháme přibližně 5 minut odpočinout. Ve směsi by se měly začít tvořit bubliny. 

Pokud pracujeme s čerstvým droždím, tak v míse připravíme kvásek, jak už můžete být u mě zvyklí. Přilijeme zbytek mléka, vodu a dále pokračujeme stejně.



2. Přidáme olej, sůl a polovinu množství mouky. Mícháme buď vařečkou a postupně po přidáváme další mouku, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Není nutné použít všechnu mouku!



3. Těsto si přendáme na lehce pomoučněný vál a chvilku ručně hněteme, až je hladké těsto a pružné. 


4. Čistou mísu lehce vymažeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta, který přikryjeme utěrkou.


5. Těsto necháme na teplém místě asi hodinku kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem. 

6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a ostrým nožem ho rozdělíme na 6 stejných částí. 





7. Uválíme 6 stejných pěkně hladkých bochánků, které dáme na vyložený plech pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. 

8. V tuto chvíli si začne připravovat Dutch Crunch Topping.


9. Na vykynuté bulky nandáme pořádnou vrstvu polevy. Použijte celou dávku, i když se zdá hodně. 





10. Pečeme 25-30 minut dozlatova na 190°C. Před podáváním necháme zcela vychladnout.