úterý 2. července 2013

Játra na jarní cibulce s rýží

Má nejoblíbenější úprava jater. Musím na něj mít chuť, ale pak jsem schopná se ho užrat. Samozřejmě mám nejraději, když tohle jídlo připravuje maminka, ale když je chuť a mamka v nedohlednu, tak si musím poradit sama =D

Ingredience pro 3 osoby:


500 kuřecích jater 
4 jarní cibulky
2 snítky tymiánu
1 snítka majoránky
1PL sádla
2PL oleje
2lž kmína
500ml vody
jíšku 1PLmásla a 1PL mouky
sůl, pepř



volitelné:

1PL sojové omáčky (pro barvu)
1 velký panák červeného vína (pro barvu a šmrnc)




Postup:



1. Játra očistíme, pokrájíme a dáme do mističky.

2. Na pánvi si rozpálíme sádlo, olej a zatím pokrájíme jarní cibulky (celé!).

3. Cibulku přihodíme na pánev, tak minutku promícháváme a přihodíme kmín, aby se rozvoněl.

4. Společně restujeme tak 2 minutky.

5. Přidáme játra, která opékáme tak dlouho, dokud nejsou ze všech stran hnědá a zatáhnutá.

6. Játra zalijeme vodou, stáhneme plotýnku na půlku a dusíme pod pokličkou cca 5 minut.

7. Po 5ti minutách přihodíme tymián, majoránku, opepříme a dusíme přibližně dalších 5 minut.

8. Omáčku zahustíme jíškou, přidáme sojovku a červené víno.(pokud je třeba, tak ještě trochu vody)

9. Už bez pokličky povaříme necelých 10 minut.

Omáčku mám osobně nejraději s rýží. =)