čtvrtek 4. července 2013

Lyonské brambory




Konečně jsem objevila kouzlo vaření s vínem, které jídlo povznese do úplně jiné dimenze. Lyonské brambory z úplně nejvíc domácích a regionálních surovin. Je to šílený žrádlo, který se dá jíst i jako hlavní chod. Pokud byste tyhle brambůrky používali jako přílohu, tak spíše k nějakému méně chuťově výraznému a lehčímu masu, protože brambory jsou už sami o sobě velmi výrazné.

?Bohužel? já jsem si moc uvařila brambory a při všem tom míchání se mi ty plátky tak trochu rozpadly. Naštěstí to pomohlo chuti brambor, které tím, jak jsou na menší kousky do sebe natáhly více chutí. Asi to takhle budu dělat záměrně. Zkrátka a dobře, je to mňamka, tak se do ní pusťte


Ingredience:


6 velkých brambor (nové polepské)
4 střední cibule
svazeček jarní cibulky (ze zahrádky)
hrst na nudličky nakrájeného uzeného, bůčku či slaninky (domácí)
3-4dcl bílého vína (Müller - Pavel Hrabkovský Velké Žernoseky =))
1:1PL olej:sádlo
sůl, pepř

Postup:



1. Uvaříme si brambory, aby byly měkké, ale stále pevné. (Joo je to těžký odhadnout, to sama vím =D)

2. Mezitím co se nám vaří brambory si překrájíme jarní cibulku a cibuli nakrájíme nadrobno.

3. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.

4. Na pánvi rozpálíme olej se sádlem a přihodíme cibuli i cibulku.

5. Až začne cibule hnědnout přidáme bůček, minutku restujeme a přidáme brambory.

6. Vše promícháme a zalijeme vínem.

7. Stáhneme plotýnku na 4ku a necháme víno vyvařit.

Když se víno vyvaří, tak můžeme ještě chvíli opékat, aby se nám to trošku přichytilo, mám ráda opečené brambory.

Hotové servírujeme posypané pažitkou či jarní cibulkou, pokud k tomu máme nějakou tu flákotu, tak to je jedině dobře.