sobota 20. července 2013

Kuřecí stehýnka s novými bramborami na bylinkách s jablkem {z jednoho pekáče}

Při vaření je věčnou otázkou čas. Pokud je člověk bez dětí nebo je venku hnusně, tak je mu jedno kolik času tráví u plotny (tedy alespoň mně). Ale s příchodem dětí jste rádi, že máte oběd šup, šup hotový a nejlépe bez práce. To samé platí v těchto úmorných vedrech. Chcete udělat něco dobrého, ale moc se u toho nenadřít, abyste ze sebe nevypotili víc šťávy než to pečený kuře. Včera bylo šílený vedro, takže se mi u té plotny taky stát nechtělo. Vystačila jsem si s jedním plechem (tedy se dvěma, ale ten druhý se dá nahradit alobalem). Jednoduše to vše naházíte na plech a dáte péct. =)



Ingredience pro 4 osoby:


4 kuřecí stehna
8 velkých syrových brambor
1 velké jablko
1 velká větvička rozmarýnu
3 větvičky tymiánu
1 velká větvička majoránky
sladká mletá paprika, drcený kmín, špetička muškátového oříšeku
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
sádlo
máslo
sůl, pepř


Postup:



1. Připravíme si hluboký plech, který vymažeme (domácím) sádlem (lze i olejem).

2. Na takto vymazaný poklademe brambory, které jsme nakrájeli na silné plátky. (Brambory mi v pekáči vyšly na 2 vrstvy) 1. vrstvu brambor důkladně posolíme a opepříme 2.vrstvu už jen osolíme



3. Na brambory poklademe natrhané bylinky a jablko, které zbavíme jádřince a nakrájíme na slabé měsíčky.

4. Na spodní stranu kuřecích stehen rozetřeme posekaný česnek a sůl.

5. Stehna položíme na brambory, důkladně posolíme i z vrchu.

6. Celý plech posypeme špetičkou muškátovým oříškem (opravdu trošku je velmi výrazný), trochou chilli, mletou sladkou paprikou a drceným kmínem.

7. Na každé stehno položíme pár plátků másla, okolo poklademe sádlo, podlijeme malou skleničkou vody, přiklopíme druhým pekáčem či alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 200°C, kde pečeme zakryté 50min.






8. Po 50ti minutách horní pekáč/alobal sundáme. Kuře pomašlujeme vzniklou šťávou (tím i rovnoměrně rozetřeme koření, kterým jsme předtím kuře posypali) a pečeme odkryté dalších 20-30 minut až je zlatá a křupavá kůrčička.