pátek 19. července 2013

{Staročeské} lívance s višňovým džemem a skořicovým máslem

Lívance, lívance po nich dělají se dobrý kakance. Tak to teda netuším, ale každopádně je to dobrota. Nově se skořicovým máslem, tak i klasicky se zakyskou, marmeládou a tvarohem. Podle toho receptu byly lívance krásně nadýchané.



Ingredience na lívancové těsto:


250g mouky
1/2 kostky droždí (cca 20g)
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru 
špetka soli
olej na smažení


dále: skořicové máslo s medem a višňový džem


Postup:


1. Nejdříve si uděláme kvásek a necháme vzejít.

2. Přidáme zbytek mléka, cukry, vajíčko a zamícháme.

3. Za stálého míchání přisypáváme mouku promíchanou se solí a vypracujeme těsto.

4. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout. Jelikož je léto, tak jsem dala kynout ven na sluníčko, na střechu auta a měla jsem to jak hrnečku vař. =D

5. Vykynuté těsto smažíme na trošce oleje ideálně v lívanečníku, ale i na pánvi to. Akorát jak můžete vidět, tak lívanečky nebudou tak pravidelné =D. 

6. Nejdříve si pánev rozpalte, ale pak stáhněte plotýnku tak na 4 nebo na 3. Aby se lívanečky pěkně propekly a přitom nepřipalovaly. 

7. Lívanečky otáčíme ve chvíli, kdy se nám na povrchu začnou tvořit důlky a těsto se začne být od krajů hotové (nebude se hýbat).

Lívanečky podáváme horké se skořicovým máslem a horkým višňovým džemem.