pátek 27. září 2013

Vepřový guláš s játry a bramborovými plackami




Typicky český guláš netypicky s bramborovými plackami. Dlouho se chystám na typický hovězí guláš, ale nakonec jsme zase skončila u vepřového, protože jsem prostě potřebovala, aby se to povedlo. I když po nějaké době vaření jsem zjistila, proč maso bylo tento týden ve slevě, protože bylo snad ze stoletého prasete a šíleně tuhé. Proto ho i dále v receptu krájím na ještě menší kousky a nenechávám ho na velké kostky, jak jsem původně chtěla. Ale určitě pokud máte maso krásně měkké, tak si ho nechte na velké kostky. Mým dalším cílem je pravý Karlovarský guláš, ale zatím tedy hurá na tenhle.


Suroviny

1kg vepřové plece
6 středních cibulí

1 malý rajčatový protlak
2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
sůl, pepř, chilli
500g jater
0,5l čerstvých hub
vývar (pokud zrovna nemáte doma vývar, tak postačí voda a kostka bujónu)

Postup

1. Cibuli nakrájíme nadrobno, maso na hodně velké kostky, játra očistíme, pokrájíme a houby nakrájíme na plátky. 

2. V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli orestujeme do zlatohněda, přidáme kmín, houby, protlak, rozmícháme a vložíme kostky masa. 

3. Až je maso zatáhnuté ze všech stran, tak ho zaprášíme sladkou paprikou a krátce orestujeme, jinak by paprika zhořkla. 

4. Zalijeme vývarem tak, aby vše bylo dostatečně ponořené, a vaříme do změknutí masa.

5. Jelikož guláš děláme z vepřového masa a abychom ho nemuseli nijak zahušťovat, tak po změknutí maso vyndáme a základ s cibulí a houbami rozmixujeme ponorným mixérem. 

6. Maso pokrájíme na menší kousky a vložíme zpět do základu. 

7. Játra krátce osmahneme na cibulce a přidáme do guláše. 

8. Guláš povaříme ještě 10-15 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Většinou se guláš podává s knedlíkem, chlebem či dokonce i kolínky, ale my si k němu uděláme bramborové placky.

Bramborové placky: 0,5kg uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, přidáme 100g hrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli. Vypracujeme nelepivé těsto (možno přidat mouku), které vyválíme a hrnečkem vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji dozlatova.