pátek 22. listopadu 2013

{zemlbába} Žemlovka s jablky



Vůně dětství!! Školní jídelny, bezstarostná léta, maminka, babička a mnoho dalšího se mi vybaví při vzpomínce na žemlovku. Tato dobrota je často označována i jako zemlbába, což je počeštělý výraz. Původ je z němčiny ze slova Semmel, což znamená houska. Žádná zemní bába to není. =D Žádnou vědu nehledejte a vyhrabte doma nějakou tu oschlou housku nebo rohlík, jablíčka máte oloupaná hned a ten zbytek se doma určitě taky najde. Já mám žemlovku nejraději teplou, ale mnozí ji dlabou i studenou


Ingredience:


10 plátků toustového chleba (nechala jsem přes noc rozložené na tácu oschnout)

5 velkých jablek
2 skořicové cukry

350g tvarohu
1 vajíčko
1 vanilkový cukr

50ml mléka
1 vanilkový cukr
3 vajíčka

hrst vlašských ořechů
3 vrchovaté PL rozinek
rum
oříšek másla

Postup:


1. Alespoň hodinku předem rozinky zalijeme rumem a nechám nacucat.

2. Jablíčka oloupeme a nastrouháme či nakrájíme na kousky a promícháme s dvěma skořicovými cukry.

3. Jedno vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek.

4. Ke žloutky zašleháme cukr a tvaroh. Z bílku ušleháme sníh, nemusí být úplně tuhý. Společně ručně spojíme.

5. Tři vajíčko, cukr a mléko, společné vyšleháme.

6. Pekáček si řádně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

7. Toustový chleba namáčíme ve směsi cukru, mléka a vajíček pořádně z obou stran. Polovinu chleba dáme na dno pekáčku.

8. Na toustový chléb rozprostřeme jablíčka, která posypeme rozinkami a posekanými ořechy. 

9. Zakryjeme vrstvou tvarohu a na to zase namočený toustový chléb.




10. Rum z rozinek nevypijeme, ale zahřejeme v rendlíčku a rozpustíme v něm oříšek másla. Touhle dobrotou celou žemlovku zalijeme.

11. Pečeme na 180°C 50min dozlatova. 

Co je vlastně žemlovka?

Je to výborný sladký nákyp, který si každý z nás pamatuje ze školní jídelny. Nevím jak u vás, ale my vždy měli dobrou. Místo jablíček lze použít i jiné ovoce, ale první a poslední vrstvu vždy tvoří pečivo.