Vůně dětství!! Školní jídelny, bezstarostná léta, maminka, babička a mnoho dalšího se mi vybaví při vzpomínce na žemlovku. Tato dobrota je často označována i jako zemlbába, což je počeštělý výraz. Původ je z němčiny ze slova Semmel, což znamená houska. Žádná zemní bába to není. =D Žádnou vědu nehledejte a vyhrabte doma nějakou tu oschlou housku nebo rohlík, jablíčka máte oloupaná hned a ten zbytek se doma určitě taky najde. Já mám žemlovku nejraději teplou, ale mnozí ji dlabou i studenou.
Ingredience:
10 plátků toustového chleba (nechala jsem přes noc rozložené na tácu oschnout)
5 velkých jablek
2 skořicové cukry
350g tvarohu
1 vajíčko
1 vanilkový cukr
50ml mléka
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
hrst vlašských ořechů
3 vrchovaté PL rozinek
rum
oříšek másla
Postup:
1. Alespoň hodinku předem rozinky zalijeme rumem a nechám nacucat.
2. Jablíčka oloupeme a nastrouháme či nakrájíme na kousky a promícháme s dvěma skořicovými cukry.
3. Jedno vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek.
4. Ke žloutky zašleháme cukr a tvaroh. Z bílku ušleháme sníh, nemusí být úplně tuhý. Společně ručně spojíme.
5. Tři vajíčko, cukr a mléko, společné vyšleháme.
6. Pekáček si řádně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
7. Toustový chleba namáčíme ve směsi cukru, mléka a vajíček pořádně z obou stran. Polovinu chleba dáme na dno pekáčku.
8. Na toustový chléb rozprostřeme jablíčka, která posypeme rozinkami a posekanými ořechy.
10. Rum z rozinek nevypijeme, ale zahřejeme v rendlíčku a rozpustíme v něm oříšek másla. Touhle dobrotou celou žemlovku zalijeme.
11. Pečeme na 180°C 50min dozlatova.
Co je vlastně žemlovka?
Je to výborný sladký nákyp, který si každý z nás pamatuje ze školní jídelny. Nevím jak u vás, ale my vždy měli dobrou. Místo jablíček lze použít i jiné ovoce, ale první a poslední vrstvu vždy tvoří pečivo.