neděle 22. prosince 2013

Štědrovečerní tabule a tradice



Tak už jen 2 dny a je to tu. Týdny příprav a pak je to během 24 hodin vše v čoudu. Dárky už snad každý z nás má nakoupené, nejlépe zabalené a cukroví dopečené. Neříkám, že dozdobené, to ani já sama ještě nemám, ale dopečené už KONEČNĚ ano. Vánoce nejsou jen o tom žrádle (ano žrádle, protože je toho všude okolo tolik, že to snad jinak říci nejde), shonu, uklízení, ale především o lásce, štěstí, přátelích, kamarádech, rodině a v neposlední řadě i o nějaké té výzdobě.


Zdroj fotografie: www.kvetinarstviduha.cz
Co vím, tak letošním hitem, co se barvy týče, by měla být fialová. My jsme se nikdy nedrželi módních trendů a ani letos nebudeme. Opravdu nebudu mít doma kolekci ozdobiček v několika barevných odstínech. U nás doma se většinou dělal stromeček na přírodno. Máme slaměné ozdoby, do toho červené mašličky a jablíčka a samozřejmě žárovičky, ty nesmí chybět. 
Bohužel slaměné ozdobičky si musí dát pauzu, protože je letos vystřídají blejskavé. Ne, že by se nám změnil vkus, ale musíme kupovat borovici
Ano, stromeček kupujeme živej, jenže dole v zimě topíme krbovými kamny a to přílišné horko opravdu nejlépe snáší borovice, smrčky pak opadávaly takovým stylem, že se na ně stačilo jen podívat. No a borovice přeci jen není tak hustá jako smrčky a slaměné ozdoby na ní zanikají, tak proto letos jdeme do kouliček.


Zdroj fotografie: cdn.freshome.com

Vlastně tak přemýšlím, zda by nebylo dobré letos nechat strom hambatej, protože máme od září 2 nová koťata (která samozřejmě přišla jednou, podruhé a už neodešla) a ta nejspíš budou stále viset na stromku, jak dvě veverky. Celkový počet koček se tedy vyšplhal na 8, ale dvě určitě na tom stromku viset budou.

Závidíme lidem, kteří si mohou dovolit na stolcích, oknech, ale i na stole jakoukoliv vánoční dekoraci. Ubrus se u nás doma už několik let vytahuje opravdu jen na ty Vánoce, protože kdykoliv jindy bych si myslela, že straší, když by ubrus utíkal z kuchyně nahoru do patra. To, že je pod ním kočka, která ho na sebe strhla by mi samozřejmě vzápětí došlo.


Ale pro vás ostatní, kteří si můžete dovolit ten komfort a nazdobit Štědrovečerní tabuli, mám trochu té inspirace a rad, co by nemělo chybět.

Co by nemělo chybět na Štědrovečerním stole?


Ubrus
Klasika bílý s vánočními motivy, ale na to už se moc nehraje. Zkrátka ubrus, který bude mít sváteční nádech. Měl by mít stejný tvar jako stůl a na každé straně přesahovat o cca 30cm. 

Bílo stříbrná tabule s decentní dekorací. Zdroj fotografie: rewards4mom.s3.amazonaws.com

Prostírání
Nemusí být, ale hodí se i z praktických důvodů. Prostírání by mělo barevné ladit s další výzdobou stolu.

Talíře
Mělký talíř (na kapra a salát) na něm položené ubrousek a teprve na ubrousku položený hluboký talíř na polévku. Ubrousek chrání mělký talíř před odřením, tlumí nárazy a udrží váš talíř na kapra zatím čistý.

Zlatá klasika s netradičními zlatými stromečky. Zdroj fotografie: idealhomegraden.com

Příbory
Řadí se tak, jak budeme jíst. U nás, jelikož máme jen polévku a hlavní chod, tak jako první napravo lžíce a směrem k talíři pak nůž (ostřím směřuje k talíři) , od lžíce je vzdálen přibližně 1 cm, nalevo vidlička. Příbory by měly být zarovnány  podle dolního okraje talíře.

Skleničky
Na víno a vodu či jiné nealko, máme je při pravé ruce.

Výzdoba
Svícen, kytice a různé další dekorace.

Červeno-bílá jednoduchost a nadčasovou dekorací uprostřed stolu. Zdroj fotografie: pixootle.com

Takto vypadá stůl samozřejmě u každého z nás, ale co dál na něm u nás doma nechybí a co by se mělo jíst a jedlo dříve?

U nás dále na stole nechybí mísa se salátem a mísa s kaprem, řízkama a klobásama. Tohle funguje formou samoobsluhy, protože u nás se přísně dodržuje ZÁKAZ ODCHÁZENÍ OD VEČEŘE (prý to nosí smůlu). A jelikož si rádi přidáváme (jako malou mě to děsně štvalo), tak proto máme vše po ruce.
Stojánek s cukrovím tu má samozřejmě také své místo a u cukroví je krajíc chleba a patka vánočky.
V neposlední řadě - ŠUPINA pod talířem pro štěstí.

Co se vlastně dříve jedlo?


Dříve nechyběla symbolická jídla jako čočka, houby, jáhly, vánočka a ryby převážně v jižních Čechách, odkud se rozšířili dále.
Jako sladké se podávalo ovoce a cukroví bylo převážně medové.

Co se jí dnes?

Všechno! Stálicemi jsou kapr, řízek, vinná klobása a to buď s bramborovým salátem nebo pro děti s kaší. Ale to už také není pravdou. U nás se stále tento trojboj drží, ale v některých rodinách se nedělá ryba nebo salát vůbec. I když ono je jedno, co jíte, hlavně, když je to dobrý. =D

Zvyky a pověry spojené s jídlem


K období Vánoc se váže spousta pověr a zvyků, ale já tu zdůrazním hlavně ty, které mají něco společného s jídlem.

  • Rozkrajování jablka - kdo má uvnitř hvězdičku bude zdráv a šťasten, kdo křížek, toho čeká nemoc a smrt.
  • Patky od vánoček - když děvče na Štědrý den nasbíralo 9 patek od vánoček, tak se do roka vdalo.
  • Připálená vánočka - celý příští rok budete mít smůlu.
  • Čočka - měla by být podávána k večeři, aby se rodiny drželi peníze.
  • Louskání ořechů - první čtyři rozlousknuté ořechy prozradí, jak je na tom vaše zdraví. Všechna jádra zdravá - znamenají zdraví. Některá špatná jádra - znamenají nemoc. Všechna jádra špatná - znamenají smrt.
  • Dobroty pro zvířátka - na Štědrý den byste měli po obědě vyrazit na procházku do lesa a donést zvířátkům nějaké to jablíčko, mrkev nebo jiné dobroty.


A jedna pověra na závěr, která nemá nic společného s jídlem, ale dozajista se Štědrovečerní tabulí.

Pokud chcete, aby rodina držela pospolu, tak stůl u kterého na Štědrý den večeříte obvažte provazem či řetězem.

A jak slavíte Štědrý den vy? Máte své stálice, které nesmí nikdy na stole chybět? Večeříte klasicky nebo "netradičně"? Těším se na vaše odpovědi a přeji krásné prožití vánočních svátků.

Vaše V.