Velikonoce a vajíčka, vajíčka, vajíčka, všude kolem vajíčka. Hlavně maminky, které mají doma malé uličníky, kteří jim přinesou domu plné koše vajíček, jich mají po krk. Právě pro ně, ale i pro ostatní je tu tenhle typ.
I když si myslím, že dříve se tradice Velikonoc držela více než dnes, tak stejně se doma nějaké to vajíčko vyskytne. Možností na zpracování vajíček je hromada a jednou z nich je právě vajíčková pomazánka. Osobně tuto pomazánku mám velmi ráda a nejraději právě s opečením toustem.
Rozpis bude na dvě vajíčka, což vystačí tak na 2 - 3 tousty. Dle potřeby množství znásobte, vždy dělám alespoň ze 6ti vajíček.
Ingredience:
2 vajíčka
1 PL majonézy
sůl, pepř
4-6 ks toustového chleba
Pro lehčí variantu lze místo majonézy použít zakysanou smetanu nebo bílý jogurt.
Postup:
1. Vajíčka uvaříme na tvrdo (od doby varu 10 min), pokud nám však vajíčka přinesli koledníčci, tak máme o práci méně.
2. Oloupaná vajíčka protlačíme přes takové to chytré mašírovátko (fakt nevím, jak se to jmenuje) a nebo nakrájíme na malé kousky.
3. Smícháme s majonézou (zakyskou, jogurtem), dochutíme solí a pepřem.
4. Tousty upečeme v toustovači nebo pokud nemáme, tak nasucho na pánvičce dozlatova.
5. Na jeden plátek opečeného toustu dáme pomazánku a přiklopíme druhým plátkem.
6. Překrojíme na 2 trojúhelníky a můžeme podávat.