Je čtvrtek a dokonce ZELENEJ. Když už někteří z nás nezavítají na zelené pivo, které je čím dál oblíbenější, ať už z důvodů abstinence, či nedostatku času, tak si alespoň troškou zeleně tuto tradici připomeňme.
Myslím, že není potřeba se tu rozepisovat, že i celá mísa tohoto salátu je zdravější než jedna trojka zelenýho píva. Neříkám, že bych zrovna já tohle někdy řešila. Troška té jarní detoxikace neuškodí a spojení zeleniny s ovocem je báječná.
Myslím, že není potřeba se tu rozepisovat, že i celá mísa tohoto salátu je zdravější než jedna trojka zelenýho píva. Neříkám, že bych zrovna já tohle někdy řešila. Troška té jarní detoxikace neuškodí a spojení zeleniny s ovocem je báječná.
Ingredience:
125g salátových listů Insalatina
1 mrkev
1/2 salátové okurky
3 obří ředkvičky nebo 6 normálních
2 velké pomeranče
1 zelené kyselejší jablíčko
1PL olivového oleje
šťáva z pomerančů
kůra z jednoho pomeranče
pár kapek citronové šťávy
sůl, pepř
Postup:
1. Salátové listy důkladně propláchneme a necháme okapat.
2. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme.
3. Ředkvičky nakrájíme na plátky a pokud jsou velké, tak překrojíme na půlkolečka.
4. Jablíčko nakrájíme na tenké půlměsíčky.
5. Okurku a mrkev zbavíme šlupky a škrabkou uděláme plátky. Střed okurky i mrkve do salátu už nedáváme.
6. Plátky okurky a mrkve nakrájíme na tenké nudličky.
7. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru (jen tu oranžovou část).
8. Pomeranče oloupeme a každý měsíček oloupeme ze šlupky. Doporučuji loupat nad nějakou miskou, do které se bude zachytávat odkapávající šťáva.
9. Uvolněnou přebytečnou šťávu z pomerančů i tu, co nám odkapala při loupání smícháme s jednou lžící olivového oleje, přidáme pár kapek citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem.
10. Nakonec vše lehce promícháme a je to. =)